Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Anne-Claude Leflaive er død

Tekst
Anne-Claude Leflaive er død. Foto:

Anne-Claude Leflaive er død. Foto:

Burgunds ubestridte hvitvinsdronning døde i sitt hjem på søndag.

Få vinmakere har vært mer omdiskutert og beundret for sine sagnomsuste viner enn Anne-Claude Laflaive. 59-åringen som døde av kreft i sitt hjem i Burgund søndag 5. April, etterlater et enormt tomrom i vinens verden.

Født i Paris i 1956, var unge Anne-Claude Leflaive bare på besøk i Puligny-Montrachet i skoleferiene. Da hun var 17 år begynte hun å hjelpe til under innhøstingene. Dette var den beste tiden i mitt liv skal hun ha uttalt. Lite var det da som tydet på at hun skulle bli en av verdens mest berømte og begavede hvitvinsprodusenter.

Essensen av Puligny. Domaine Laflaive ble startet i 1717 av Claude Laflaive som flyttet til Puligny og fikk bygd vingården som har fungert som hjem for hele ti generasjoner vinmakere i familien Leflaive.

Men det var Joseph Leflaive som skulle sette standarden for fremtiden til familiebedriften. Han var egentlig en marineingeniør og sto på begynnelsen av 1900-tallet bak utviklingen av Frankrikes første ubåt. Samtidig tok han hånd om familiens vinmarker hjemme i Puligny. Det var vanskelige tider, for alle markene var fullstendig ødelagte av vinlusen phylloxera. Han fant frem til de beste rotstokkene han kunne finne og begynte sakte, men sikkert å tappe og selge vinen selv. Da Joseph døde i 1953, var det sønnene Vincent og Joseph-Régis som overtok styringen. Vincent hadde ansvaret for vinene og Joseph for administreringen av domainet. Sammen ble de legendariske for å stå bak noen av de beste hvitvinene Burgund noensinne har sett.

En ny æra. I 1990 overtok Vincents datter Anne-Claude sammen med Josephs sønn Olivier, men da Vincent døde i 1993, stod Anne-Claude alene, mens Olivier hadde dannet negocianthuset Olivier Leflaive sammen med broren Patrick.

Siden den gang har Anne-Claude Leflaive vært familieforetakets ubestridte overhode. Sammen med Pierre Morey, som har vært hennes vinmaker frem til 2008, har hun utviklet kvaliteten på vinene til høyder man trodde det var umulig å oppnå.

Det første hun gjorde var å forvandle alle vinmarkene til biodynamisk dyrking, det skjedde allerede i 1990. I dag eier Domaine Leflaive 24,5 hektar med topp vinmark i Puligny og Blagny. Den mest ettertraktede er deres Montrachet, der de eier kun 0,08 hektar, og lager et fat i året. Vinene får vanligvis 40 prosent ny eik i 12 måneder før de blir blandet og oppbevart i rustfrie ståltanker i seks måneder før de tappes.

Ny vinmaker. De siste årene er det Éric Remy som har tatt over som Anne-Claude Leflaives høyre hånd - og står for den daglige driften av den historiske eiendommen. Han arbeidet først fem år sammen med tidligere vinmaker Pierre Morey, før han overtok ansvaret.

En flunkende ny lagringskjeller med eggformet tak og bygget med naturlige materialer som strå og grus, stod ferdig for to år siden.
 
Vinene får vanligvis 40 prosent ny eik i 12 måneder før de blir blandet og oppbevart i rustfrie ståltanker i seks måneder før de tappes.

 

Hvite burgundere for de få 

Lovende hvite burgundere

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.