Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Pølser og burgere til MC-folket

Tekst
Motorsykkel foran veikro, restaurant, kafeteria. Tyrigrava kro i Oppegård er i dag blitt et møtested for motorsykkel- og bilentusiaster. Follo, Akershus.
                          Foto: © Øystein Søbye / NN /

Motorsykkel foran veikro, restaurant, kafeteria. Tyrigrava kro i Oppegård er i dag blitt et møtested for motorsykkel- og bilentusiaster. Follo, Akershus. Foto: © Øystein Søbye / NN /

Tyrigrava, MC- og Amcar-folkets legendariske treffsted ved Gamle Mossevei, gjenoppstår i ettermiddag.

Sorgen var stor i bilmiljøet da serveringen på Tyrigrava stengte høsten 2012. Den gamle funkisrestauranten ved Gamle Mossevei har vært et populært turmål for motorsykler, amerikanske flak og diverse doninger i mange tiår. Kroen ble sist sett av mange i kinosuksessen «Børning», som startpunkt for et heseblesende roadrace fra Tyrigrava til Nordkapp.

Mer strøm. I ettermiddag blir det igjen burgere og pølser for sultne motorister. Cateringfirmaet Stunt Squad og kokk Mona Halvorsen, som selv vokste opp med turer til Tyrigrava, har inngått avtale med Oppegård kommune. Kommunen overtok stedet i 2012 da det ble lagt ut for salg, først og fremst for å forhindre at kriminelle MC-miljøer fikk kjøpe kroen.

- Vi venter på litt mer strøm, men vi har burgere, pølser, kaffe og brus og godt humør, sier Halvorsen.

Stunt Squad driver i tillegg til cateringfirmaet også uteserveringen Royal Marine på Akershuskaia i Oslo og Aye Aye Club, bar og restaurant i Storgata i Oslo.

Mona Halvorsen
              Driver cateringfirmaet Stunt Squad og gatekjøkkenet Royal Junk.
              Ga ut kokeboken Mona Mat i 2011
              Hun har fortid som redaktør i Alle Menn, roadie, punker, rockvokalist og Blitz-aktivist.
               Foto: © Paal Audestad /

Mona Halvorsen Driver cateringfirmaet Stunt Squad og gatekjøkkenet Royal Junk. Ga ut kokeboken Mona Mat i 2011 Hun har fortid som redaktør i Alle Menn, roadie, punker, rockvokalist og Blitz-aktivist. Foto: © Paal Audestad /

Utdøende rase. Burgere og pølser til Tyrigrava lages i Stunt Squads lokaler på Vålerenga i Oslo, og fraktes ut på Mosseveien. Det blir telt, uteservering med parasoller og litt festivalstemning, lover Halvorsen. Kjøkkenet inne i kroen er revet, så inntil videre er det begrensede muligheter for cafédriften.

- Vi tasser oss i gang, sier Halvorsen. Hun har fått 1048 likes og mange positive tilbakemeldinger fra MC og Amcar-miljøet etter at hun for en uke siden la ut melding på Tyrigravas Facebook-side.

- Dette er et av stedene hvor bil- og motorinteresse har kunnet gro litt. I Oslo er det ingen unger som driver og henger på bensinstasjon og mekker lenger, dessverre.  Vi er en litt utdøende rase, sier Halvorsen. Hun har kjørt egen Harley siden 1981, hun eier en Electra Glide fra 1973 og en Hydra Glide fra 1957 med fotclutch og tankgir. I tillegg har hun stasjonsvognen Oldsmobile Vista Cruiser 1964.

- Det er kanskje noe av det mest harry du kan tenke deg. Jeg er veldig glad i gammal amerikansk drit, ler hun.

Oppegård kommune har leid ut store deler av bygningen til atelier og galleri for kunstnere. Den beslutningen førte til oppstandelse og protester i MC-miljøet. Men Halvorsen sier kunstnerne har vært veldig imøtekommende. Tyrigrava vil ha åpent for servering tirsdager og onsdager fremover. Tradisjonelt har amcar-miljøet lagt turen dit på tirsdager, mens MC-miljøet har kommet på onsdager.

- Det er Tyrigrava som er møtestedet. Mange hundre mennesker som møtes og sier hei, tar en kaffe og sparker i grusen. Jeg tror det kan bli en morsom sommer, sier Halvorsen.

 

Les mer om mat og vin på Smak

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.