Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Snøhetta tegner topprestaurant

Tekst
Taket i The French Laundrys nye kjøkken bølger som en linduk på vei ned mot et bord.

Taket i The French Laundrys nye kjøkken bølger som en linduk på vei ned mot et bord.

Stjernekokk Thomas Keller hyret Snøhetta til å designe topprestauranten The French Laundry i California.

Taket i The French Laundrys nye kjøkken bølger som en linduk på vei ned mot et bord.

Taket i The French Laundrys nye kjøkken bølger som en linduk på vei ned mot et bord.

Bilen ruller inn på parkeringsplassen. Du går ut på en plass omgitt av mandeltrær og mynte og ledes inn i en hage med planter og sitteplasser. Derfra kan du se inn på et romslig og toppmoderne kjøkken der noen av verdens beste kokker er i full sving med å gi deg et måltid du sent vil glemme.

Det er Snøhettas visjon for Thomas Kellers berømte restaurant The French Laundry i småbyen Yountville nær Napa i California. Når den gjenåpner mot slutten av året, vil det norske arkitektfirmaet ha endret hele restaurantopplevelsen. Samarbeidet er et resultat av flere års dialog og vennskap mellom Snøhetta-grunnlegger Craig Dykers og Keller.

- Ved å designe og bygge et nytt kjøkken, en ankomstplass og en ekstra tilliggende bygning kan vi nå begynne på nytt med blanke ark og forberede oss på de neste 20 årene, sier Thomas Keller i en pressemelding.

- Jeg kan ikke tenke meg bedre designfirmaer å samarbeide med enn Snøhetta og Envelope A+D, sier han om de to firmaene som  sammen har skapt den nye restauranten i den største oppussingen siden restauranten først åpnet i 1994.

Når taxien ruller inn på gårdsplassen vil gjestene gå rett ut i en mandel-lund.

Når taxien ruller inn på gårdsplassen vil gjestene gå rett ut i en mandel-lund.

 

 

Menneskelighet

- Jeg tror Keller valgte Snøhetta fordi firmaet er kjent for sin følsomhet for samhandling mellom mennesker, sier Nic Rader, en av arkitektene som har jobbet med prosjektet, til smak.no.

- The French Laundry er en av de beste restaurantene i verden, også på service. Service handler om hvordan mennesker møtes i en finstemt dans, og det er noe Chef Keller er opptatt av. Snøhetta er kjent for å skape sofistikerte rom der mennesker kan møtes, sier Rader.

I tillegg til det helt nye uterommet bygget på en tilliggende tomt, vil The French Laundry gjenoppstå med et nytt og større kjøkken hvorfra kokkene vil få bedre kontakt med publikum gjennom et stort vindu.

Fra sitteplasser i den indre hagen kan gjestene se rett inn på kokkene som forbereder middagen.

Fra sitteplasser i den indre hagen kan gjestene se rett inn på kokkene som forbereder middagen.

Duk i taket.

Mens det gamle kjøkkenet var spredd over en rekke rom og bygninger, blir alle kokkene nå samlet i ett stort rom hvor taket er hvitt og tilsynelatende mykt og bølgende som en linduk i luften på ned over et bord.

- Jeg og Dykers satt 13 timer i kjøkkenet på Kellers restaurant Per Se i New York for å studere hvordan alle jobbet sammen. Vi oppdaget at kjøkkenet allerede var finstemt. Vi ville gi dem en mulighet til å føle seg mer komfortable og på hjemmebane i det nye kjøkkenet. En av de få ikke-funksjonelle tingene i et kjøkken er taket, så vi designet den som en duk på vei ned over bordet. Selv om det er en hard overflate, er det en av de få tingene i et kjøkken som kan ha noe mykt og yndig over seg, sier Nic Rader.

Samtidig dekker det "myke" taket over en rekke funksjoner som er nødvendig å plassere i et moderne kjøkken.

- Det andre vi gjorde var å justere på "passet,"  stasjonen der maten legges på tallerkener og får den siste finishen, hvor vi ga soussjefen bedre mulighet til å bevege seg litt nærmere inn mot maten, sier Rader.

Prosjktet har et budsjett på "flere millioner dollar," og Rader mener det vil gi gjestene en helt ny opplevelse.

- Hagen var veldig fin før, men dette hever virkelig opplevelsen fra det sekundet du kommer ut av bilen. Vi forbedrer også kokkenes kår i kjøkkenet, noe som igjen vil heve maten opp tiil et nytt nivå, sier Rader.

Mandeltrærne får følge av mynte for å gi gjestene en god luktopplevelse helt fra første sekund.

Mandeltrærne får følge av mynte for å gi gjestene en god luktopplevelse helt fra første sekund.

 

Les mer om mat og vin på Smak

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.