Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Tysklands 2013-årgang: Bedre enn ventet

Tekst
Sabine Mosbacher laget noen av Tysklands beste viner i 2013. Foto: Hampus Lundgren

Sabine Mosbacher laget noen av Tysklands beste viner i 2013. Foto: Hampus Lundgren

På torsdag slippes flere av Tysklands topp-rieslinger i spesialbutikkene. Mange imponerer.

Flere har beskrevet 2013-årgangen i Tyskland som årgangen som skiller klinten fra hveten. Generelt var det en vanskelig årgang med en kjølig og våt vår som var med på å redusere avlingen. Sommeren var kjølig med noen få varmeperioder, det gjorde sitt til at druene ikke var i nærheten av modne i september.
Tysk vinindustri, som har nytt godt av et varmere klima de siste årene, ble værmessig sviktet dette året. Innhøstingstidspunktet som produsentene valgte er det viktigste dette året.

Flere viner er blitt lansert i årgangen, men torsdag kommer de gjeveste, de som kommer fra de beste vinmarkene, i et begrenset antall.
Blant dem imponerer Mosbacher fra Pfalz mest, med sine fornuftig prisede rieslinger av enestående kvalitet. Det samme gjør de halvtørre rieslingene fra Mosel, som virkelig strutter av lagringspotensial i årgangen. Vinene fra Baden i sør har også sjelden høy syre og friskhet. Dette er noe som kjennetegner årgangen, i tillegg til bra med botrytis for de søte vinene. Årgangen kan stilmessig sammenlignes med 2000 og 2010.

 

Vinmarker i Forst, Pfalz Foto: Hampus Lundgren

Vinmarker i Forst, Pfalz Foto: Hampus Lundgren

 

 

 

 

 

Pfalz

Sabine Mosbacher og mannen Jürgen Düringer er tredje generasjon drivere av vinhuset Georg Mosbacher i landsbyen Forst i Pfalz. En ny produksjonshall sto ferdig for to år siden, og ligger tett på noen av landets høyest verdsatte vinmarker. Vinene fra eiendommen har aldri vært bedre, aldri mer presise.

- 2013 var en vanskelig årgang. Vi hadde en lang vinter i hele landet og vekstsesongen var betydelig kortere enn et normalt år. Vi hadde derimot gode forhold i slutten av vekstsesongen. Men den kjølige 2013-årgangen har nok vært en fordel for oss i Pfalz, siden vi ligger lenger sør enn for eksempel Mosel. Vinene har bra syre og friskhet. Bra modenhet, men ikke for mye, slik vi kan få i år med mye varme, sier Mosbacher.

Det er ikke den kraftigste årgangen og vinene har en halv prosent lavere alkohol enn 2012.

- Vi hadde en normal innhøsting med start i slutten av september, og vi holdt på ut oktober. Været forandret seg mot slutten av oktober og vi måtte skynde oss med å få alle druene i hus. Vi hadde litt botrytis, men kun mellom fem og ti prosent, og kun helt i slutten av innhøstingen, sier Mosbacher.  ​

Ekteparet planter 40 ulike vekster mellom druerankene i skråningen bak eiendommen. Grosses Gewächs (grand cru) markene ligger tett, og ekteparet har gradvis kjøpt seg opp til dagens 20 hektar med vinmark. Flere av markene var dårlig drevet når de tok over.

- Vi har nyplantet mye fordi vinmarkene hadde dårlig struktur, forklarer Mosbacher.

Jesuitengarten ble kjøpt i 2009 - og de eksisterende plantene røsket rett opp. Pechstein ble plantet på nytt etter 2012-årgangen.

 

Julian Haart i Mosel sammen med kona Nadine Foto: Sune Eriksen

Julian Haart i Mosel sammen med kona Nadine Foto: Sune Eriksen

 

 

 

 

 

 

 

 

Mosel

En unormalt lang vinter, lokale haglbyger og mye botrytis mot slutten av vekstsesongen gjorde det vanskelig for flere av produsentene i Mosel, som måtte ta til takke med kraftig reduserte avlinger i 2013. Flere var ned hele 50 prosent av en normal innhøsting. Det finnes allikevel de som har klart å få frem mesterlige viner fra årgangen. Den svært talentfulle vinmakeren Julian Haart i Piesport er en av dem som har lykkes.

2013-vinene fra det unge stjerneskuddet har en imponerende klar og detaljert frukt som balanseres med en sylskarp syre og mineralitet. Vinene er noe lettere enn 2012-årgangen, men har nok kropp til å tåle minst ti år i kjelleren.

 

SAKTE FREM. Tim Fröhlich sverger til langsom fermentering med naturgjær. – Det er en helt annen vinmaking, og vi lærer hvert år. Nå er gjærstammene blitt tydelige, og vinene er mer karaktersterke og presise, forteller han. <font color=

SAKTE FREM. Tim Fröhlich sverger til langsom fermentering med naturgjær. – Det er en helt annen vinmaking, og vi lærer hvert år. Nå er gjærstammene blitt tydelige, og vinene er mer karaktersterke og presise, forteller han. <font color="#b9b1b1">Foto: Hampus Lundgren</font>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nahe

2013-årgangen har gitt muskuløse og presise viner fullpakket med mineraler og finesse, og de kommer til å holde seg friske i mange år. Vinene er renere og bærer mindre preg av det reduktive stinget de kunne ha tidligere. Felsenberg og Kupfergrube ligger noen få meter fra hverandre, og vinene smaker vidt forskjellig. Mikroklimaet er likevel ulikt, det er litt mer sol i Felsenberg, og Kupfergrube har mer vulkansk sten, forklarer Tim Fröhlich.
Han er avhengig av druer med høy motvekt og høy modning. Druene må få henge. Det krever intensivt arbeid i vinmarken gjennom hele året for å holde druene sunne. Bladene må holdes oppe og sørge for god ventilering. Druer med råte kastes. I 2013 ble de siste druene fra toppmarken Felseneck høstet så sent som 15. november.
I tillegg til velkjente Schäfer-Fröhlich, Emrich-Shönleber og Dönnhoff, kommer produsenten Krüger-Rumph med en stadig mer imponerende serie med viner i spesialslippet denne uken.

 

 

 

 

 

 

 

Rheingau

- Det var veldig vått og kaldt i starten som resulterte i reduserte avlinger. Heldigvis ble det en vakker og varm sommer i juli og august, det reddet årgangen. Avslutningen ble litt vanskeligere igjen. Innhøsting kom med litt regn i oktober, men vi høstet flotte modne druer i slutten av oktober, sier Theresa Breuer hos Georg Breuer i Rüdesheim i Rheingau.

- Alt i alt var det et kaldt år med mye syre, det er ikke målt så mye syre i Berg Schlossberg på over ti år, legger hun til.

 

Florian Fauth hos Seehof i Rheinhessen Foto: Hampus Lundgren

Florian Fauth hos Seehof i Rheinhessen Foto: Hampus Lundgren

 

 

 

 

 

 

Rheinhessen

2013 var et særdeles vanskelig år med sen innhøsting og mye svinn, sier Florian Fauth som driver framgangsrike Seehof i Rheinhessen.

- Dette var en årgang som skilte klinten fra hveten blant vinprodusentene. De som ventet med å høste til oktober fikk det beste resultatet. Det er uvanlig, de siste årgangene har vært i hus i september, men i 2013 var ikke druene modne ennå.

 

 

Rieslingdruejuice Foto: Hampus Lundgren

Rieslingdruejuice Foto: Hampus Lundgren

 

 

 

 

 

 

 

Les også: Riesling-eksperten

Kabinettsekretæren

Edle stener

Riesling-dynamitter

Mosels nye stjerneskudd

 

 

Les mer om mat og vin på Smak

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her

 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.