Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Vårens røde og saftige

Tekst
Saftige og ferske rødviner er perfekte å nyte i vårsolen Foto: Frank May/

Saftige og ferske rødviner er perfekte å nyte i vårsolen Foto: Frank May/

2013 var årgangen med flest soltimer i Beaujolais de siste 20 årene. Det blir det gode viner av.

2013-årgangen var generelt sen fra blomstring til innhøsting, men sjelden har gamay-druene fått mer sol. Da innhøstingen startet 24. september var druene perfekt modne.

Selv om Beaujolais-vinen nytes best mens den er ung, finnes utgaver som med fordel kan lagres. 2013-årgangen fra de beste områdene kan gjerne lagres. Vinene fra appellasjonen Morgon er en av dem. Helt siden romertiden har dette lille området vært kjent for sine viner med lagringskapasitet skapt av det vulkanske granittjordsmonnet her.

Kvalitetshierarkiet. Beaujolais-regionen er delt inn i tre kategorier, med en standard Beaujolais i bunnen av hierarkiet. I midten finner man Beaujolais Village fra 39 landsbyer, og på toppen er det ti cruer fra de beste kommunene. Beaujolais ligger rett nord for Lyon og lager hovedsakelig rødvin av den delikate druen gamay. Vinene fra cruene Morgon, Juliénas, Chénas og Moulin-à-Vent har godt av noen år i vinkjelleren, mens de mer delikate vinene fra Chiroubles og Fleurie kan være svært så sjarmerende som unge. I tillegg er dette perfekte matviner til magert og lyst kjøtt.

Nå er fem nye Beaujolaiser fra de beste appellasjonene tilgjengelige, alle fra den lagringsvennlige 2013-årgangen.

 

Les mer om mat og vin på Smak

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.