Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Modnet hvitvins-vidunder fra Spania

Tekst
Marisol Bueno og Ana Quintela lager noen av Spanias fremste hvitviner. Foto

Marisol Bueno og Ana Quintela lager noen av Spanias fremste hvitviner. Foto

Vårnyhetene: Marisol Buena og Ana Quintela viser nok en gang at Spanias hvite viner ikke bare er ferskvare.

- Vi ville lage albariño med et helt nytt uttrykk, forteller Marisol Bueno om sin toppvin Selección de Añada.

Første årgang var 1995. Nå er 2007-årgangen her.

Vineriet og vinrankene hos Pazo de Senhorans i Rias Baixas, Spania Foto: Lars Petter Pettersen

Vineriet og vinrankene hos Pazo de Senhorans i Rias Baixas, Spania Foto: Lars Petter Pettersen

Marisol Bueno kjøpte gården Pazo de Senhorans i Pontevedra, Galicia, sammen med sin mann i 1975. Markene rundt var plantet med albariñodruer og kiwi. Kiwien ble røsket opp for å plante mer albariño, og i 1990 lagde de sin første vin.
I tillegg til å ha bygd opp en av regionens beste vingårder - har Marisol Bueno vært president i appellasjonen Rias Baixas' kontrollorgan i hele 25 år. 

- Først trodde jo folk vi var gale som ville lage en albariño-vin som ikke skulle drikkes allerede året etter innhøsting, forteller Bueno.
Nå er situasjonen snudd på hodet, og det er flere som kopierer vår modnede stil.
Den velkledde damen ler høyt, tenner en ny sigarett. Det regner tungt over de slake, grønne åsene.

Selección de Añada kommer i sin helhet fra vinmarken Las Bancales rett bak vineriet. 45 år gamle tykke stokker plantet i høye pergolaer.

- Vinen lagres i 30 måneder på bunnfallet i små ståltanker, forteller ønologen Ana Quintela, som har jobbet tett med Bueno siden 1992. Jorden i vinmarken har lav pH-verdi. Det skaper druer med god syre - noe som kommer godt med i den unormalt lange modningen. Vinen tilsettes kun en liten mengde svovel rett før tapping.  

- Vi eksperimenterer med kaldmaserasjon før fermenteringen, med druer fra tre ulike parseller. Det gir oss veldig gode aromaer når vinen er ung, men jeg er redd for at det fører til dårligere lagringsevne, sier Quintela.

- Alt dreier seg om munnfølelsen, skyter Marisol Bueno inn.

Les mer om mat og vin på Smak

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.