Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Anmeldelse: Le Benjamin, Oslo

Den franske emulsjon. Med rene smaker og tilflyt av fransk vin, er Le Benjamin blitt en publikumsfavoritt. Foto: Fartein Rudjord
Den franske emulsjon. Med rene smaker og tilflyt av fransk vin, er Le Benjamin blitt en publikumsfavoritt. Foto: Fartein Rudjord les mer

Restaurantguiden

Le sist, le best, Le Benjamin

Le Benjamin i Oslo serverer ypperlig og særdeles billig brasseriemat.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Le Benjamin

Søndre gate 6, Oslo
Telefon: 22 35 79 44
lebenjamin.no

Meny: ★★★★★
Mat: ★★★★★
Miljø: ★★★★★
Service: ★★★★
Pris: ★★★★★★
Totalt: 25

Fransk lykke

Vis mer

Den naturlige innskytelse på Le Benjamin – dette franske brasseriet på Grünerløkka – er ofte å sette seg i baren med en enkelt entrecôte, et glass eller to med noe spenstig rødt.

– Finnes det egentlig noe hyggeligere enn å spise sammen ved en bardisk? sa Salt rett etter de var blitt vist til bordet.

– Det er perfekt samvær, samtalene flyter annerledes, som i en bil.

I dag måtte de to imidlertid utholde øyekontakt.

– Vil dere begynne med et glass champagne? spurte den voksne servitøren særs kokett og uinteressert etter at Salt og Pepper hadde fått vente litt for lenge.

Han skulle tø opp etterhvert.

– Lammeskanken var litt tørr, lød det illevarslende fra nabobordet.

Lokalet var fullt. Le Benjamin har for lengst rukket å bli populær blant andre enn kokker og bransjefolk, men oppleves likevel ikke så pakket som venninnebastionen Delicatessen vegg i vegg.

– Hvem kan si nei takk til noe sånt? svarte Salt da servitøren pushet flere bobler fra Fourny. De lot champagne følge forrettene.

Sjekk ut DNs nye søkbare restaurantguide her

 

Trendmat

Margben ble lenge nesten ansett som et avfallsprodukt, en bestemorshemmelighet, men har de siste årene blitt global trendmat. Spis hele dyret! Det er en fortjent statusheving for råvaren. På Le Benjamin ble det servert nokså klassisk, delt på langs, med toast og salsa verde med ansjos. Det var ramsalt, så fett at hjertet nesten skiftet rytme, men likevel himmelsk.

Peppers salat av hummer og kongekrabbe var også strålende. Sødmen i krabbekjøttet var gitt et kyss av grillen, ledsaget av eleganse og friskhet fra løypestikkemajones og salat med endiver. Makeløst.

– Er dette representativt, er det nesten så jeg angrer på hver gang jeg har nøyd meg med løksuppe her, sa Salt mens nabobordet stolpret seg ut.

Foto: Fartein Rudjord

 

Utpreget billig

Det er lett å fordype seg i Le Benjamins vinkjeller. Salt og Pepper har hørt om en gjest som en gang regelrett datt ned i den på vei til toalettet. Den uheldige var i det minste omgitt av gode ting: Vinlisten er full av franske finurligheter, og det er mulig å få servert ting du helt enkelt ikke finner andre steder.

I dag fikk den vinansvarlige en nær umulig oppgave. Salt ville ha kalvespyd, Pepper ville ha skrei. De ville begge somle med en flaske delt vin, og de ønsket noe rødt. Servitøren – stadig blidere – returnerte med en flaske pinot noir 2012 fra Huber-Verdereau og advarsler om at den ville resonnere bedre med kjøttet enn fisken. Det fikk han naturligvis rett i. Burgunderen satt ypperlig til kalven. Gjesters dårskap kan ikke lastes Le Benjamin.

Peppers skrei var ovnsstekt til perfeksjon og kom med rieslingsaus, frisk gressløk og en svimlende god brandade. Utsøkt balansert. Salts kalvespyd gikk gjennom kalvebrissel, -nyrer og -lever – alt sammen smakseksplosjoner og nesten underlig underkjente råvarer. Godt tilberedte kalvenyrer rører ved det guddommelige. Her fikk de følge av saus på sennep og madeira – sødme og syre fullkomment avstemt.

Salt og Pepper orket ikke annet enn å dele dessert, en helt enkel og nødvendig nedkjølende iskrem laget på likøren Chartreuse. For en lykke.

Champagne-utskeielsene ved måltidets begynnelse sto for nær 500 kroner av regningen, som endte på snaue 2100 kroner for forrett, hovedrett, delt dessert, en rødburgunder, kaffe og én avec. Det er utpreget billig.

Både Salt og Pepper har vært flere ganger på restauranten. De kunne aldri huske å ha spist så godt der.

Det er en dyd å servere ypperlig fransk brasseriemat til beskjedne priser. Le Benjamin er simpelthen en av Norges fremste spisesteder.

Les mer om mat og vin på Smak

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her

Se også:
Den store kjendisvintesten: Oksidert blomstervann og smak av klor. Vi har smakt 77 kjendisviner og -brenneviner.

Portrettet: Han vokste opp på gård i Hemsedal og skulle bli lege. Onkel Øysteins løspupper ødela den planen.

Dokumentarfilm: «Under samme himmel». Møt dem som risikerer alt for et liv på den andre siden av Middelhavet.

Les med fra Magasinet her

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Har du fått med deg disse matvideoene?

Debatt 

DN vil gjerne at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ønsker en god og saklig debatt, og krever at du debatterer under fullt navn. Innlegg skrevet med anonyme brukernavn og kallenavn vil bli slettet. Av sikkerhetsmessige årsaker sletter vi også poster med linker. Debatten modereres underveis. Vi fjerner innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom.

Med vennlig hilsen
Amund Djuve, sjefredaktør