Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Bouchards kvalitetsrevolusjon

Tekst
Bouchard er med sine 130 hektar med vinmark Burgunds største vinmarkseier. Foto: Produsenten

Bouchard er med sine 130 hektar med vinmark Burgunds største vinmarkseier. Foto: Produsenten

Mainyhetene: Den største vinmarkseieren i Burgund har løftet kvaliteten betraktelig de siste årene.

Da Joseph Henriot døde brått 27. april i år etterlot han ikke bare Burgunds største eiendom, men også den vinprodusenten som har gjennomgått det største kvalitetsløftet de siste årene.

Kvalitetshopp. Henriot, som både eier champagnehuset Henriot, chablisprodusenten William Fevré og beaujolaisprodusenten Villa Ponciago, kjøpte Bouchard i 1995. Ti år senere sto et nytt imponerende vineri ferdig på Route de Savigny i Beaune. En kvalitetsøkning var i gang. Bouchard, som før andre verdenskrig var kjent for kvalitetsviner, hadde ikke laget god vin siden før okkupasjonen. Særlig var 50- og 60-tallet begredelig. Fra og med 2010-årgangen har vinene fått en helt annen karakter. Fra å fremstå som diffuse og intetsigende viner fra fantastiske vinmarker, har de nå begynt å konkurrere med de beste av småprodusentene. Særlig gjelder dette husets hvite viner som i dag er friske og mineralske i stilen, og som igjen viser terroiret i vinmarkene på en utmerket måte.

Historisk tidlig ute. Bouchard Pere et Fils ble startet allerede i 1731 av Michel Bouchard. I ni generasjoner har det tidligere familieeide selskapet vært en av de fremste i Burgund til å kjøpe opp vinmarker. Særlig etter den franske revolusjonen, da mange av vinmarkene og eiendommene som tilhørte geistlige og adelen i Burgund ble solgt på tvangsauksjon. Også på begynnelsen av 1900-tallet handlet det mye. Det har resultert i 130 hektar med vinmark i dag, hvorav 12 hektar med grand cru og 74 hektar med premier cru.

I Bouchards ti meter dype kjeller i Château du Beaune ligger det over 2000 flasker med vin fra 1800-tallet. Den eldste er en Meursaukt Charmes fra 1846. Foto: Produsenten

I Bouchards ti meter dype kjeller i Château du Beaune ligger det over 2000 flasker med vin fra 1800-tallet. Den eldste er en Meursaukt Charmes fra 1846. Foto: Produsenten


I 1820 kjøpte de borgen og slottet Château de Beaune som ble bygd av Ludvig den XI på 1500-tallet. I dag er det selskapets skattkammer.
Nå er flere av Bouchards viner tilgjengelige. Noen i store flasker, andre bare på spesialpolene, noen i bestilling og noen gjennom importøren på spesialbestilling. Felles for dem alle er at de er verdt et nærmere bekjentskap.

Les mer om mat og vin på Smak

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.