Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Slik lager du Colonialens paté av kyllinglever og toast

Tekst

De litterære i Bergen liker paté.

Kok: Pablo Zotelo<br>Sted: Colonialen, Litteraturhuset i Bergen

Kok: Pablo Zotelo<br>Sted: Colonialen, Litteraturhuset i Bergen

Helt fra Buenos Aires er han kommet for å lage mat som faller i smak hos litteraturinteresserte bergensere. Pablo Zotelo synes han har havnet i et eksotisk land, gastronomisk sett, og stadig gjør han nye oppdagelser.

– Jeg var i Lofoten og spiste mølje. Jeg spurte hvordan de lagde det. Alt i samme gryte! sier Zotelo med et smil.

Med italiensk blod i årene er han vel så glad i å la maten få en italiensk touch, og lager gjerne pasta, risotto, pizza. Og iskrem.

 

Mye smør

Zotelo mener at pateen som lages på Colonialen er klassisk, men likevel spesiell.

– Den har en enkel, ren smak. Den er frisk og delikat. Vi bruker kyllinglever, urter, sjalottløk og en god del smør, avslører han.

Alt smøret gir den en fyldig konsistens. Helst skal den ­serveres på planke. Selv om pateen er blitt gjestenes favoritt, er argentineren begeistret for nærheten til sjøen i Bergen, at han får levende sjøkreps inn på kjøkkenet. Og han fortsetter å utforske det eksotiske. Som hval, kolje – og kobbe.

colonialen.no/litteraturhuset

 

Oppskrift paté av kyllinglever og toast

1 form med paté (750 g) gir åtte porsjoner
◆ 375 g økologisk kyllinglever ◆ 75 g finkuttet banansjalottløk ◆ ½ knust fedd hvitløk ◆ 1 ts finkuttet fersk timian ◆ 300 g usaltet smør ◆ 1 ts knuste korianderfrø ◆ 30 ml brandy ◆ 1 ss flaksalt ◆ 1 ts fersk kvernet pepper

▶ Forvarm ovnen til 150 grader. Stek sjalottløk i 50 gram smør til det er gjennomsiktig. Tilsett hvitløk, timian, brandy og koriander. Smelt resten av smøret sammen med dette og avkjøl alt til romtemperatur. Kjør kyllingleveren til en puré med mikser. Tilsett blandingen av løk, krydder og smør. Salt og pepper tilsettes og alt blandes til en jevn masse. Ha patéblandingen over i formen, sett den i vannbad og dekk til med lokk. Så settes det hele inn i den forvarmede ovnen i cirka 45 minutter, til kjernetemperatur er 65 grader. Når den er ferdig i ovnen, må den kjøles litt på rist. Sett i kjøleskap over natten – i formen.

Servering:
Bruk en varm kniv og skjær et fint stykke av den avkjølte pateen. Legg direkte på tallerken eller planke – bruk gjerne en varm kniv og stryk den så forsiktig over patéstykket slik at den får en fin glans på overflaten. Knus litt flaksalt over og kvern litt pepper. Server med hjertesalat,­ syltet sølvløk, snackagurk og toast av surdeigsbrød.

Les mer om mat og vin på Smak.no

Se også:
KREMTOPPEN: Med mai kommer også kakesesongen. Konditor Sverre Sætre viser hvordan du kan heve kakebordet – uten stress.

NY MATSPALTE: Bocuse d'Or-vinner Ørjan Johannessen deler sine beste sjømatoppskrifter i D2s nye matspalte. Først ut er kongekrabbe.

Les mer fra D2 her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.