Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Terras Gauda imponerer i ny årgang

Tekst
VINSJONÆR. Emilio Rodríguez Canas’ mål er å lage storverk ut av den krevende Caiño Blanco-druen.Foto: Lars Peter Pettersen

VINSJONÆR. Emilio Rodríguez Canas’ mål er å lage storverk ut av den krevende Caiño Blanco-druen.Foto: Lars Peter Pettersen

Mainyhetene: En gammel kjenning topper listen over de ferske hvitvinsnyhetene fra den Iberiske halvøy.

Med et stadig våtere klima, har Terras Gauda med Emilio Rodríguez Canas i spissen for lengst innsett nødvendigheten av presisjon. Han er mannen bak Rias Baixas–bautaens virksomhet langs den nordlige bredden av Miño, elven som skiller Spania fra Portugal.
De tre druene albariño, loureiro og caíño krever alle ulike vekstforhold for maksimal ytelse. Munnfølelse og konsentrasjon fremfor aromatiske kvaliteter er mantraet det jobbes etter i vinmarken.

Canas har plassert sensorer rundt om på eiendommens underkant av 100 hektar. De måler de mikroklimatiske forskjellene, og vil gjøre det mulig å tilpasse druetyper og hvordan plantene dyrkes etter dette.

Tradisjonelt er drueplantene i Rias Baixas bundet opp i høyreiste pergolasystemer.

– Vi har istedet valgt å plante med lavere oppbinding, har Canas uttalt tidligere.

De nye plantene ga druer med høyere syre og mindre sukker. I tillegg gir det plantene bedre ventilasjon, noe som senker sykdomsrisikoen. De kortere plantene gir også lavere avlinger. Albariño er best om den holdes under 7000 kilo per hektar, loureiro 9000 og caíño blanco 6000. Pergoalaen kan lett gi opp mot det dobbelte. Nå er det ingen pergola så langt øyet kan se.

På betryggende avstand rusler flere hester rundt oppe i skogkanten.  Det er ikke alt som løses med nymotens metoder i Terras Gaudas vinmarker. Noe vet hestene best.

– Når villhestene kommer ned i vinmarkene for å spise druer, da vet vi at druene har nok sukker til å høstes.

For å trekke ut aroma og smak fra drueskallet gjennomgår alle druene en kaldmaserajon på 11 grader før gjæringen. Seks timer for albariño og caíño, mens den mer intense loureiro klarer seg med tre timer. Canas har identifisert en egen husgjær fra sine albariño-vinmaker, og bruker denne i alle sine fermenteringer.

Rias Baixas er en ung vinregion i spansk målestokk, og fikk ikke DO–status (Denominación de Origen) før i 1988. De syrefriske og aromatiske, tørre hvitvinene står likevel allerede frem som landets soleklare førstevalg. Emilio Rodríguez Canas arbeid med å fremskaffe druer med stor konsentrasjon gjør at regionens beste viner hører fremtiden til.

Les mer om mat og vin på Smak

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.