Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Flyttet fra Champagne for å lage musserende vin i Tyskland

Tekst
Mathieu Kauffmann lager musserende vin for Von Buhl i Pfalz Foto: Hampus Lundgren

Mathieu Kauffmann lager musserende vin for Von Buhl i Pfalz Foto: Hampus Lundgren

Den første musserende vinen fra Von Buhl, signert Bollingers tidligere kjellermester, Mathieu Kauffmann har landet i Norge.

- Klimaet her i Pfalz ligner veldig på Champagne, fortalte Mathieu Kauffmann til DN i fjor høst. Forskjellen ligger i jordsmonnet.

Kauffmann begynte å arbeide for Bollinger i 2001, og ble tildelt oppgaven som kjellermester tre år senere. I 2013 sluttet han, og dukket opp over grensen i Tyske Pfalz samme år. Nå som sjefsvinmaker for den historiske produsenten Reichsrat Von Buhl i Deidesheim - som hadde fått nye eiere og ønsket å satse på musserende vin. Han var ansvarlig for alle husets viner allerede i 2013-årgangen. Første smak av Kauffamanns verk – Riesling Trocken 2013 skuffet noe med en litt spinkel frukt og en intens, ubalansert syre. Grosses Gewachs vinene fra samme årgang har derimot et langt høyere nivå.

I Von Buhls kjellere byttes gamle ut med nye. Foto: Hampus Lundgren

I Von Buhls kjellere byttes gamle ut med nye. Foto: Hampus Lundgren

- Tyskland er verdens største marked for musserende vin, men det er fremdeles få produsenter som satser på kvalitet, forteller den sindige franskmannen. – Enten blir vårt prosjekt en suksess, eller så kan det slå helt feil, legger han til med et smil. Tydelig med større tro på det første.

Blandingskunst Til å begynne med er det to musserende viner som står på programmet til Von Buhl. En ung laget av riesling, og en moden laget av chardonnay og pinot noir. Sistnevnte vil med sannsynlighet ikke bli lansert før om ti år. Kauffmann viser tydelig at han har champagneproduksjonens essensielle blandingskunst i årene. Den store kjelleren er fylt med stål og tre i et mangfold av dimensjoner.

- Vi bytter ut tanker og eikefat i kjelleren, sier Kauffmann som legger vekt på at å blande ulike cuveer hever kvaliteten på selv den enkleste av sine musserende viner.

Vinene fermenteres delvis i nye franske eikefat, og i ståltanker med villgjær. Basevinene som i fremtiden skal brukes til Von Buhls toppvin legger han på nyinnkjøpte fat og tanker av forskjellige størrelser. I tillegg til de ovennevnte druene undersøker Kauffmann druen pinot blanc sitt potensial som bestanddel i musserende viner fra Pfalz.

Nå er det første resultatet av Von Buhls nye satsning kommet til Norge. En musserende riesling med en saftig og flott fruktkonsentrasjon. Vinen viser et tydelig druepreg og årgangens flotte syre. Denne gang er balansen ettertrykkelig på plass.

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.