Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Verdens beste på rawfood

Tekst
Cookin’ in the Free World. Sólveig «Solla» Eiríksdóttir har slått seg opp
                          som Islands fremste rawfood-kokk, og har tilhengere langt utenfor vulkanøya. Første gang hun møtte Neil Young for å høre om hans matpreferanser, var musikeren antrukket i pyjamas. – Han var så søt! Han kom rett ut fra en lengre meditasjon, og ville at jeg skulle gi ham noen tips og råd om hva slags mat som ville gi ham energi.

Cookin’ in the Free World. Sólveig «Solla» Eiríksdóttir har slått seg opp som Islands fremste rawfood-kokk, og har tilhengere langt utenfor vulkanøya. Første gang hun møtte Neil Young for å høre om hans matpreferanser, var musikeren antrukket i pyjamas. – Han var så søt! Han kom rett ut fra en lengre meditasjon, og ville at jeg skulle gi ham noen tips og råd om hva slags mat som ville gi ham energi.

Møt kokken på Island som er superstjernenes rawfood-favoritt.

– 80 oppskrifter! Jeg skjønner ikke at jeg sa ja!

Sólveig Eiríksdóttir – eller Solla, som hun oftest kalles – er av verdens fremste rawfood-kokker, to ganger kåret til verdens beste. Hun tar en slurk av drikken som hun alltid starter dagen med – en energiboost av grønn te, mineralvann og ingefærshot.

På det store stuebordet i penthouseleiligheten i Laugavegur, Reykjaviks hovedgate, ligger det papirer strødd utover, omgitt av hauger med vegetariske, veganske og rawfood-kokebøker, samt en Mac. Her skal en kokebok ta form. Det prestisjetunge forlaget Phaidon hadde lenge mast for å få henne til å gi ut kokebok hos dem. Til slutt sa hun ja.

– Jeg har jo egentlig ikke tid. Nå får jeg nesten aldri vært på kjøkkenet i restaurantene. Og det er jo der jeg trives best.

Interessen for å leve sunt er stor blant islendinger, og vegetariske spisesteder har lenge vært et viktig innslag i restaurantbransjen i Reykjavik. Solla åpnet sin første vegetarrestaurant i 1993, nå driver hun fem restauranter, har egne tv-programmer, har lansert en egen produkt­serie med helsekost og holder matkurs verden rundt.

Den idealistiske hippierebellen er blitt en slags helse­kost-superstjerne.

 

Hit & dit

Som ungdom var Sólveig Eiríksdóttir både egenrådig og opprørsk, og 15 år gammel blir hun sendt på internatskole langt ute på den ­islandske landsbygda. I løpet av de to årene ved skolen lærer hun seg økonomi – og blir forlovet. Sammen med forloveden flytter hun til København, og blir gravid.

Et tilfeldig møte med en eks-junkie og helsekostguru i en helsekostbutikk blir avgjørende for hvilken retning livet skal ta.

Solla går i gang med å lage vegetarmat, interesserer seg for meditasjon og begynner med yoga. Tre år etter at datteren er født, bryter hun forlovelsen og reiser til Sverige for å tilbringe noen måneder i en ashram der. Etter litt overtalelse fra foreldrene, flytter hun hjem til Island og datteren igjen, og jobber noen år som designer. Hun gifter seg på nytt, får datter nummer to, blir skilt – og havner i vegetarrestaurant-bransjen.

– Jeg er blitt oppdratt til å tenke at det alltid finnes en løsning. Derfor har jeg alltid trodd at jeg kan gjøre alt, smiler Solla og styrter siste rest av ingefærdrinken.

– Jeg har gjort et poeng ut av å skille meg ut.

Det har hun gjort såpass godt at det ikke tok lang tid før hun ble hele Islands Solla – og også internasjonalt kjent.

 

Rå business

– Solla har vært dyktig, men for å komme videre, trengte den søte lille kvinnebedriften maskulin energi. Jeg oppmuntret henne til å gå videre, smiler Elías Guðmundsson.

Han er Sollas økonom og strateg – og hennes ektemannen nummer tre. Husbonden, som akkurat har båret sykkelen sin opp trappene og inn i stuen, svett etter dagens treningstur, er hverken vegetarianer eller en motstander av kokt og stekt mat. Ute på balkongen står en stor gassgrill. Der får han lov å lage seg noe stekt kjøtt når behovet melder seg.

– Å spise kjøtt i et vegetarhjem, er jo som å røyke inne, sier Elías Guðmundsson.

Det er imidlertid ingen hemmelighet at mange filmstjerner kan være litt sære i matveien. At det på Island finnes en dame ved navn Sólveig Eiríksdóttir, har managementet til stjernene snappet opp. Vulkan-øya, med sin storslåtte og unike natur, er blitt en magnet for produsenter av internasjonale storfilmer og tv-serier. Også de økonomiske betingelsene er gunstige og islendingene hjelpsomme, og når skuespillere med spesielle matønsker og strenge dietter er på besøk, sender de bud på Solla.

– Det er jo smigrende. Men å være privatkokk er utrolig slitsomt og tidkrevende, så jeg forsøker å ikke si ja for ofte.

 

Stjernediett

«Game of Thrones», «Flags of Our Fathers», «Lara Croft: Tomb Raider», flere James Bond-filmer og «The Secret Life of Walter Mitty» – alle er de blitt spilt inn på Island.

Da Ben Stiller var på Island for å spille inn sistnevnte film, var det blitt hyret en kokk som ikke var istand til å lage den maten Stiller ønsket seg. Skuespilleren, som forøvrig også regisserte 2013-filmen, var rasende. Managementet sparket kokken, og kontaktet Solla med en lang liste krav, kaloritabeller og ulike oppskrifter de ville ha henne til å lage.

– Å følge andres oppskrifter er jeg ikke så god til, så jeg lagde ting jeg trodde han ville like, og som var bra for ham. Han elsket det – særlig keltnudler med pesto! Men jeg ble bedt om å lage grundige innholdsfortegnelser, med nøyaktig næringsverdi for absolutt alle ingredienser på menyen, og sende til Stiller, forteller hun.

– Det ville tatt ekstremt lang tid å gjøre, så jeg sendte ham oppskriftene, og skrev «Til Ben Stiller. With lots of love and sprinkled with gratitude». Uten innholdsoversikt. Det funket.


Sollas rå favoritter

Rå lasagne

Rå lasagne

Rå lasagne
1 squash ◆ 1 stor eller 2 små avocadoer, skivet
1 kopp rød pesto ◆ 1 kopp basilikumpesto
1 kopp brasilnøtt-ricotta

Bruk en mandolin eller ostehøvel og skjær squashen på langs, i lange skiver. Finn frem en ildfast form eller paiform til lasagnen.

Basilikumpesto:
En god neve fersk basilikum ◆ En håndfull rucola
½ kopp cashewnøtter ◆ 1–2 ss ernæringsgjær
1 stort hvitløksfedd ◆ ¼–½ ts havsalt
¼ kopp extra virgin olivenolje

Ha alt i en kjøkkenmaskin, bortsett fra olivenoljen, og bland lett. Ha gradvis i olivenoljen til pestoen er blitt passe jevn.

Rød pesto:
125 g soltørkede tomater ◆ 2 plommetomater
½ rød paprika ◆ 1 hakket hvitløksfedd
2 rensede dadler ◆ 1 ts oregano, tørket

Ha alt i en kjøkkenmaskin og blant til puré.

Smak til med litt havsalt.

Rå ricotta:
½ kopp brasilnøtter (bløtlagt i 2–4 timer)
2–3 ss vann ◆ 2 ss lime- eller sitronsaft
2–3 ss ernæringsgjær ◆ 1 ts probiotika-pulver
1 ts løkpulver ◆ ½ ts himalayasalt eller krystallsalt
Smak til med chili eller pepper

Bland til ricottaen får en jevn, myk konsistens.

Lagene:
1 lag skivet squash ◆ 1 lag basilikumpesto
1 lag ricotta ◆ 1 lag skivet squash
1 lag skivet avocado ◆ 1 lag rød pesto
1 nytt lag skivet squash ◆ 1 nytt lag basilikumpestp
1 nytt lag ricotta ◆ 1 nytt lag skivet squash
1 nytt lag avocado ◆ 1 nytt lag rød pesto

Toppes med soltørkede tomater.

 

Limekake med salt karamell

Limekake med salt karamell


Limekake med salt karamell

Deig
1 ½ kopp mandler ◆ 2 kopper rensede dadler ◆ ½ ts havsalt

Fyll
3–4 modne avocadoer ◆ ½ kopp kokos- eller palmesukker
½ kopp saft fra presset lime ◆ 2 ss revet limeskall

Deigen lages ved å kjøre mandlene i kjøkkenmaskin til en grovhakket masse. Riv dadlene i biter og ha i deigen, kjøres i kjøkkenmaskin til deigen henger sammen. Form med en rund form, til en åtte til ni centimeter tykk bunn (porsjonskaker lages ved å bruke flere mindre porsjonsformer).

Alle ingrediensene til fyllet kjøres i en blender og bres over kakebunnen(e). Sett i fryseren og la stå cirka to timer.

Salt karamell
2/3 kopp lønnesirup ◆ 1/3 kopp kokosolje
2 ss mandelsmør ◆ ¾ ts havsalt i flak

Ha alt i en blender og kjør til myk konsistens.

Ha karamellsausen over limefyllet.

Les mer om mat og vin på smak.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.