Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Sammenligner sukker med alkohol

Tekst
Det blir beskyldt for å være en gift, og får skylden for det moderne menneskets forfall. Sukker er alt annet enn søtt. Foto: Lisa Westergaard

Det blir beskyldt for å være en gift, og får skylden for det moderne menneskets forfall. Sukker er alt annet enn søtt. Foto: Lisa Westergaard

En av verdens fremste sukkereksperter vil ha regulering av sukker.

Robert H. Lustig. Foto: Vidar Ruud/

Robert H. Lustig. Foto: Vidar Ruud/

- Hvis de siste 50 årene med ferdigmat var et vitenskapelig eksperiment, ville det vært avviklet for lengst, hevdet barnelegen og sukkerforskeren Robert Lustig på dagens Eat-konferanse.

Barnelegen ved University of San Francisco i California er mest kjent for sitt arbeid med barn med metabolsk syndrom og for sitt sterke engasjement mot sukker.

Han snakket om hvordan ferdigmaten og dens høye innhold av sukker virker inn på folkehelsen, miljøet og samfunnsøkonomien. Lustigs hypotese er at diabetes ikke skyldes overvekt, men sukker. I en paneldiskusjon på Eat-forum tok han til orde for at den eneste måten å få ned sukkerforbruket på er å regulere omsetningen av sukker på linje med hvordan Norge og Sverige har regulert alkoholsalg.

- Vi burde hatt bedre folkehelse nå, dødeligheten fra hjerte- og karsykdommer har gått ned, men diabetes har eksplodert. Noen kalorier har større virkning enn andre, og hva sukkerkaloriene gjør er helt vanvittig.

Sukkeret har skylden

I forsøk med kostomlegging hos barn med metabolsk syndrom har Lustig påvist at selv om kroppsvekten deres ikke går ned, kan man raskt forbedre barnas helse ved å bytte ut sukker med komplekse karbohydrater.

- Sukkerholdige drikker øker risikoen for diabetes med 29 prosent. Kalorier i seg selv har ikke ført til fedme på verdensbasis, det er sukkeret som har gjort det, sa Lustig.

- Før jeg gikk ut offentlig og kalte sukker en gift, var jeg veldig nøye på hvorfor og sørget for at dataene i bunn var sikre. Folk som sier at dette ikke er sant, forstår ikke fysiologien, har Lustig sagt i et tidligere publisert intervju i forbindelse med en artikkel om sukker i D2.

Vanlig strøsukker eller sukrose består av like deler glukose og fruktose. For mye glukose er et problem, fordi det får blodsukkeret og dermed insulinnivået til å stige, noe lavkarboforkjemperne snakker mye om. Men professor Lustig er opptatt av en annen link mellom sukker og sykdom: rollen til fruktosen - som omdannes til farlig fett i og rundt leveren. Selv tynne mennesker kan ha for mye leverfett.

- Nå er transfett på vei ut av kostholdet, men ikke sukker, fordi folk ennå ikke er klar over at sukker er en katastrofe, sier Lustig, som har vist hvordan sukker skiller seg fra andre kalorier, og hvor likt det er alkohol.

- Både sukker og alkohol påvirker nytelsessenteret i hjernen, og får deg til å ville ha mer.

Ikke enig

Bård Erik Kulseng er leder for regionalt senter for sykelig overvekt ved St. Olav Hospital i Trondheim.

- Jeg kjenner godt til Lustigs påstand om at sukker bør reguleres på lik linje med alkohol. Men da bør en også definere hva som er avhengighet. Det ser ut til at noen mennesker er disponert for et sukkersug, men at dette ofte også er mennesker som er disponert for andre former for avhengighet som for eksempel alkohol og spilleavhengighet, sier Kulseng.

Kulseng er heller ikke enig med Lustigs påstand om at sukker er gift.

- Hvis man kaller noe som er så normalt som sukker for gift, er det lett å miste sin troverdighet som kostholdsveileder, sier Kulseng.

- For mye av alt kan ha en negativ virkning på kroppen, for mye vann er jo heller ikke bra, legger han til. Kulseng er imidlertid fast bestemt på at det er viktig for folkehelsen å redusere sukkerkonsumet.

- Til og med hos ettåringer er det gjennomsnittlige sukkerinntaket for høyt, og så øker dette gjennom barnehagen. Det er ikke det minste tvil om at fruktosebelastning er ugunstig. Og da snakker jeg om den fabrikkfremstilte fruktosen, sier Kulseng.

Appelsin og eple er fremdeles sunt.

Hos en person som er overernært/har for høyt inntak av sukker, omdannes sukkeret til ugunstige fettsyrer i leveren som igjen danner fettlever. Det ugunstige fettet som kroppen lagrer gir økt risiko for diabetes, påpeker Kulseng, som understreker at økt fysisk aktivitet er svært viktig.

- Høyt sukkerinntak hos en fysisk aktiv aktiv person har mindre konsekvenser enn for en person som er stillesittende, sier Kulseng.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.