Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Amerikansk sommer

Tekst
Foto: Fartein Rudjord

Foto: Fartein Rudjord

Amerikanerne liker å feire nasjonaldagen 4. juli med en skikkelig grillfest. En californisk pinot til grillet svinekjøtt er en tilnærmet perfekt kombinasjon.

Stadig flere av Nord-Amerikas små nisjeprodusenter av druen Pinot Noir har de siste årene funnet veien til det norske markedet. Nå har Vinmonopolet kastet seg på den samme trenden og lanserer fem saftige rødviner og en rosévin laget på druen fra California. De utgjør basisnyhetens høydepunkt sammen med en Domaine Labbés delikate hvitvin fra Savoie i Øst-Frankrike til knappe 125 kroner. Et lite kupp av en hvitvin. Resten av vinnyhetene blekner i forhold.

Vinmonopolets julislipp er det minste i året og består denne gangen av 69 nyheter i hyllesortimentet og 450 nyheter i bestillingsutvalget.

Blant bestillingsnyhetene er det også de amerikanske vinene som trekker det lengste strået. Tidligere var disse over overeikede og alkoholrike, men de siste årene har det kommet til produsenter som ønsker å lage delikate utgaver som kan minne om dem man finner i Burgund. Amerikanerens forelskelse i druen har ført til at USA i dag produserer like mye av den som dens hjemland Frankrike. Fordelen med de amerikanske utgavene er at de trenger mindre lagring og er i dag noe lettere å få ta i. Klimaet i California gjør også at fruktsødmen i vinene passer perfekt til grillet svinekjøtt i sommervarmen. En strålende hvitvin fra Douro i Portugal, champagne fra Coutlas Solera og Lustaus sjeldne Manzanilla sitter perfekt til sommerens tapas.

Stor test: Sommerens beste pappviner

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.