Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Perfekt sommersalat med svensk drahjelp

Tekst
Bjørn Svensson og Jo Bøe Klakegg fra Fauna lager strålende sommersalat med Västerbotten-ost Foto: Jimmy Linus

Bjørn Svensson og Jo Bøe Klakegg fra Fauna lager strålende sommersalat med Västerbotten-ost Foto: Jimmy Linus

Svensk ost gir fres til de enkleste grønne bladene.

Fakta: Godt og grønt

Jo Bøe Klakegg og Björn Svensson fra Michelin-restauranten Fauna gir Smak.no oppskrifter på god vegetarmat.

Hvem har sagt at grønn salat må være kald og sprø? Og er det ikke sånn at dressingen ofte er så god at du har lyst til å be om enda mer og spise den med skje?

Jo Bøe Klakegg har laget en grønn bladsalat denne gangen. Med en dressing av parmesanens svenske fetter.

 

SVENSKEHANDEL

– Västerbotten er en veldig bra matost. Den har en god, elegant saltsmak og smelter lett, sier Klakegg om den tynne ostedressingen han lager til de grønne bladene.

Kokken bruker en termomix til å smelte og mikse vann og ost samtidig, men du får til det samme ved å bruke oppvarmet vann og ha det i en vanlig mikser. Den samme teknikken kan du selvsagt også bruke på andre typer oster som lar seg smelte.

 

GRØNNSUPPE

Blandingen av grønne blader kan selvsagt varieres. Men poenget er at de bare skal såvidt varmes så de er lune. Ikke så mye at salaten mister sin form. Spinaten skal ikke bli slapp og vassen. Mens fennikel og løk godt kan blansjeres litt lenger så de får frem sødmen.

Blandingen av den salte ostedressingen, de bitre bladene og de søte grønnsakene gjør dette til en delikat og balansert vegetarrett.

– Denne salaten kan godt serveres i dype skåler med mye dressing og spises som en suppe. Ostesuppe med grønn pynt.   

 

SAUTERTE GRØNNE BLADER

Lun salat med ostesaus.

VÄSTERBOTTENSAUS

100g västerbottenost 
3dl vann 
Salt 

Varm vannet til ca. 80 grader ha i en mikser sammen med osten. Miks det på halv speed i 5 min. Sil og smak til med salt.

SALAT

1dl hvitvin 
50g usaltet smør 
Salt, pepper 
Sitron 
1 bt løpstikke 
1 bt persille 
1 stor pk. spinat 
1 stk. fennikel 
2 stk. salatløk 

Kok opp vinen, pisk inn kaldt smør. Smak til med salt, pepper og sitron.

Ha først i persille og løpstikke, la det småputre i ca. 45 sekunder. Ta kasserollen av platen og vend forsiktig inn spinaten.

Fennikel og løk kuttes i passe biter og blansjeres i henholdsvis ett og to minutter.

Ha de grønne bladene i en skål. Legg over fennikel og løk. Server med västerbottensaus enten som dressing eller lun suppe.

Denne artikkelen ble først publisert i D2 10.07.2014

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.