Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Nå slipper du å trekke opp korken for å prøve et glass

Tekst
Testing av Coravin Foto: Calle Huth

Testing av Coravin Foto: Calle Huth

Amerikanske Coravin kan ha laget vinhistoriens mest revolusjonerende vin-duppeditt.

Har du en kasse vin på vent i kjelleren fordi du har hørt at den trenger minst 10 års modning, men har allikevel lyst på en liten smak? Eller kanskje du har fått en flaske god vin i gave som du lurer på hvordan smaker, og sliter med å finne riktig anledning?

Frykt ikke. Nå kan du ta en stikkprøve uten å utsette vinen for oksidasjon. Det har det amerikanske selskapet Coravin sørget for.

- Vi begynte med Coravin i januar fordi vi ville tilby en stor mengde vin på glass uten å få det store svinnet, forteller Magnus Egerdal Nørsett. Daglig leder på vinbaren Territoriet i Oslo.

Slik virker det: En tynn nål stikkes gjennom korken og ned i flasken. Flasken fylles med argon-gass, en gass som ikke påvirker vinens smak. Så tilter du flasken, og vinen renner gjennom nålen og ned i glasset. Etter ønsket mengde, trekker du nålen forsiktig ut og den elastiske korken tetter seg selv og beskytter vinen mot videre oksidasjon.

Dette gjør det mulig å ta et glass vin av en flaske, legge den bort, og gjøre det samme uken, måneden, eller året etter.

Grunnlegger av Coravin, Greg Lambrecht har bakgrunn fra medisin-industrien og hadde arbeidet med utvikling av ny teknologi, og ikke minst nåler.

Han skriver på Coravins hjemmeside om ideen bak:

"Jeg begynte å interessere meg for vin i ung alder, og hadde bygd opp en akseptabel samling som begynte å støve ned når min kone var gravid. Jeg ville fremdeles ta meg et glass vin, uten å måtte drikke opp hele flasken. Jeg kunne også tenke meg å smake på tre eller fire forskjellige viner,  uten å måtte åpne fire flasker i løpet av én kveld. Jeg prøvde ulike preserverings-systemer men fant ingen som effektivt lot meg drikke hva jeg ville og når jeg ville - uten å gå på bekostning av vinens kvaliteten.

Jeg kom opp med ideen om å bore en nål gjennom korken mens vinen fremdeles var i flasken. Jeg er en teknologi-nerd og det fulgte et tiår med utvikling og testing frem til jeg hadde et system som lot korken være på plass, men som leverte strålende glass vin fra den samme flasken som om den fremdeles var urørt."

En ny tid for ”vin på glass”

For restaurantbransjen er dette en kjærkommen oppfinnelse som gjør det mulig å tilby eksklusive viner på glass uten at innholdet forringes. Vinbaren Territoriet i Oslo åpnet en flaske Barolo fra 2007 i januar som fremdeles holder seg i god form,  hevder Nørsett.

Men Coravin har også sine naturlige begrensninger.

- Stikker du nålen gjennom korken mange ganger,  så mister den også litt elastisitet. Da kjenner du at vinen får en liten utvikling. Men selv etter fem ganger vil den fremdeles holde i fem måneder, sier Nørsett som på en god dag kan selge rundt hundre glass tappet gjennom Coravin.

Han mener at prisen på rundt 3000 kroner har gitt god valuta.

- Jeg vil definivt anbefale Coravin til hjemmebruk, og skal kjøpe meg en selv. Hvis du har lyst på et glass hvitvin fra Leflaive, uten at du vil drikke opp hele flasken, er Coravin perfekt, sier Nørsett.

- Men det går mye gass, og det koster 10 dollar for en patron som holder til rundt ti glass med vin. Er det lite vin igjen i flasken bruker du mer fordi du uansett må fylle flasken med trykk, som er det som gjør at vinen kommer ut, sier Nørsett.

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.