Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Gnistrende viner fra Valpolicella

Tekst

Speri er en kavalitetsbauta i en region som alt forofte domineres av søt fruktsuppe.

– Vi lager kun Amarone i gode år, forteller Luca Speri, yngstemann i syvende generasjon Speri.

Familien Speri lager kun fem viner. Å gå i passo-fellen – utnytte den eksploderende interessen for Valpolicella med halvslapp og sødmefull fruktkonsentrat som skor seg på navn fremfor innhold – er fjernt fra Speris vinfilosofi. Dette er klassiske viner som springer ut fra vinmarkenes kvalitet. Det kan vise seg å være et klokt valg for fremtiden.

Les mer:Tidenes største Amarone-test.

Sant’Urbano er familiens ryggrad. Enkeltmarken i åssiden ved Fumane er opphavet til husets eneste Amarone og Valpolicella Classico Superiore. Druene dyrkes økologisk.

Størst på øko. Av 80 hektar økologisk dyrkede vinmarker i hele Valpolicella Classico, eier Speri 60.

– Vi startet prosessen for 15 år siden, men sluttet, da vi følte det gikk ut over kvaliteten. Nå har vi har lært og investert i teknologi og maskiner som gjør det mulig å drive økologisk på en skånsom og mindre risikabel måte, sier Luca Speri.

Les mer:Høstens store riesling-guide.

Speri har fått øko-sertifisering fra 2015. Men sertifiseringen setter også begrensninger, da familien ikke kan kjøpe druer fra andre dyrkere hvis de skulle trenge det. Speris produksjonskapasitet ligger på 380.000 flasker årlig. Fra en regnfull og fuktig 2014 kommer det langt færre flasker.

Det kommer heller ingen Amarone fra Speri i 2014. Isteden er druene fra Sant’Urbano brukt til å lage en dyp og strukturert Valpolicella Classico. Essensen i en god Valpolicella ligger i balansen mellom saftig frukt, friskhet og lette tanniner. Lettvektet, men samtidig med en viss substans. Med 2014-årgangen av sin enkleste vin treffer Speri spikeren på hodet. Vinen får en kort periode i sementtanker etter gjæring på stål.

Les mer:Legendariske baroloer.

Speri lagde ikke Ripasso før i 2005, da vinen fikk egen DOCG (høyeste anerkjennelse i italiensk vinlov). Speri viser med sin Ripasso at nøkkelen til kvalitet i regionens viner ligger i å bruke den sødmefulle frukten til å komplimentere et sammensatt smaksbilde, fremfor å vektlegge sødmen og alkohol alene, og at en god Ripasso ikke mulig uten en god Valpolicella. Ripasso lages ved at man heller en Valpolicella over druerestene etter Amarone-produksjon.

Finesse fremfor kraft. Speris Amarone har et elegant snitt med integrert alkohol og sødme. Der dagens lovverk tillater opp mot 15 gram sukker per liter, har Speris Amarone aldri mer enn fem gram, og med det en av de absolutt tørreste som lages: En Amarone som danner et bilde av sødme og tørket frukt, men som avslutter tørt og med den klassiske bitterheten som vinen er kjent for. Speris Amarone modner halvannet år i store franske eikefat og videre to år i slavonske botte.

Selv om Lucas far satt 10 år som president i produsentorganisasjonen Consorzio Tutela Vini Valpolicella, har familien nå meldt seg ut.

– Vi prøvde å forandre lovverket for Amarone slik at druene måtte være høstet fra vinmarkene i åssidene, og ikke fra flatmark, slik som er mulig nå. Dette ville styrke Amarone som merkenavn. Men dette gikk ikke, forteller Luca Speri.

Når det skal stemmes over nye lover i Valpolicella deles det ut stemmesedler etter størrelse på produksjonen.

Det er godt at ikke alle lar seg rive med av markedets etterspørsel etter anonym, søt suppe.

Les mer om mat og vin på smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.