Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Rød bølge på New Zealand

Tekst
Matuas vinmarker i Marlborough. Foto: Produsenten

Matuas vinmarker i Marlborough. Foto: Produsenten

Septembernyhetene: Pinot noir er nå den nest mest beplantede druetypen på New Zealand. Og vinene blir stadig bedre.

- Det er enorm vekst for pinot noir på New Zeland, forteller vinprodusent Matuas vinmaker, Nicolai St.George.

Matua lagde landets første sauvignon blanc-vin for 40 år siden. En drue som står for hele 90 prosent av landets vinproduksjon. Nå lager de pinot noir, sauvignon blanc, riesling og merlot fra en rekke vinmarker på New Zelands to store øyer.

- 2014 årgangen var et godt år for pinot noir på New Zealand. Tidlig modning og god fruktkarakter, sier St.George.

Natt og dag Marlborough, nord på sør-øya, er landets største vindistrikt. Og mer pinot noir-vin blir produset her enn fra noe annet sted i landet. De flettede og terrasserte vinmarkene med alluvialt jordsmonn som gjør opp mye av regionens vinmarker, kan gi viner med både over og undermoden frukt, noe som kan være et interessant utgangspunkt for sauvignon blanc-viner. Men potensielt katastrofalt for pinot noir. Derimot ser man en stadig økende interesse for de sørlige sidedalene hvor det ligger områder med et mer homogent og leirholdig jordsmonn. De unge vinmarkene har vist seg å produsere mange av regionens mest interessante viner av pinot noir.

Nikolai St.George lager stadig mer Pinot noir på New Zealand. Foto: Matua

De klimatiske forholdene i Marlborough gir gode vekstforhold med god ventilasjon og lang modningsperiode. Store temperaturforskjeller mellom dag og natt, og med lite nedbør om høsten. Rundt 80 prosent av all vin fra New Zealand produseres i nettopp Marlborough.

Lengst sør Central Otago er et område med en enorm utvikling de siste årene. Verdens sørligste vindistrikt har etablert seg som en pinot-spesialist og vinene herfra holder et gjennomgående høyt nivå. I Central Otago´s dramatiske landskap ligger vinmarkene i åssider rundt 300 moh , godt beskyttet mot landets maritime klima av fjell som stiger opp mot 3.700 m.o.h.

- Med tanke på hvor langt sør Central Otago ligger, burde man teknisk sett ikke dyrke druer der i det hele tatt. Dette er et marginalt klima med kort vekstsesong, tidlig frost og ofte snø under innhøstingen, forteller Nicolai St. George.

Den moderne vinproduksjonen i Central Otago går ikke lenger en 25 år tilbake i tid, og det var ikke før Felton Road lanserte første årgang av Block 3 Pinot Noir, i 1997, at potensialet for alvor ble avduket.

Central Otago er delt i flere sub-regioner som representer hver sin oase i et ellers så karrig og ulendt fjell-landskap. Disse er: Gibbston, Wanaka, The Cromwell Basin, Bannockburn, Bendigo og The Aleksandra Basin. Central Otagos pinot noir-viner har ofte en tettere struktur og en mørkere frukt enn de saftige vinene fra Marloborgh.

Foto: produsenten

Foto: produsenten

Walnut Block. Brødrene Clyde og Nigel Sowman lager den beste nyheten fra New Zealand nå i septemer Foto: Produsenten.

Selv om Marlborough og Central Otago har stått for den største utviklingen de siste årene er det verdt å merke seg at det også i Nelson, Wairapara og Wairapa produseres til tider vellykede pinot noir-viner.

Med tanke på at fintuningen av samspillet mellom drue, jordsmonn og klima nylig har begynt, og at vinbøndene får stadig større erfaringsgrunnlag med sine fremdeles unge vinmarker, er det bare å konstatere at det beste ligger foran oss i tid, og det vil bli uhyre interessant å følge med på hva New Zealands vinregioner bringer oss av pinot noir i årene som kommer.

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.