Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Biodynamisk innertier fra Østerrike

Tekst
Ekteparet Angela og Werner Michlits står bak Meinklangs viner. Sammen med familien driver de også Meinklang gård. Foto: Melisa Fajkovic

Ekteparet Angela og Werner Michlits står bak Meinklangs viner. Sammen med familien driver de også Meinklang gård. Foto: Melisa Fajkovic

Nå treffer Meinklang blink med sine toppviner.

Den biodynamiske fanebæreren, Weingut Meinklang fra Burgenland i Østerrike, har i en årrekke overbevist med sin evne til å trylle frem vellagede og druetypiske viner av druen grüner veltliner til en svært god pris.

Ekteparet Angela og Werner Michlits mer ambisiøse viner, som nå helt eller delvis er lagret i Europas største arsenal av eggformede sement-tanker - har imidlertid ikke nådd helt opp.  Men nå har det skjedd noe.

Graupert Zweigelt 2012 er som en åpenbaring med sine delikate og renrasede bringebærtoner, støttet opp av fintunede tanniner og sin syrlige, nærmest luftige fruktkarakter.

Meinklang driver sitt eget lille biodynamiske samfunn i Rudolf Steiners ånd på grensen mellom Østerrike og Ungarn.  De har drevet økologisk i 26 år, og konverterte til biodynamisk drift for 11 år siden.

- Da kom også dyrene til gården, fortalte Werner Michlits til Smak.no på besøk i fjor høst.

Og dyr er det mange av.  En storgård med 800 angus-okser på den ungarske siden av grensen sørger for gjødsel i vinmarken. Sauer løper fritt blant druestokkene. 

Rudolf Steiner 2.0

Ekteparet har også startet en egen Steinerskole med 35 elever i landsbyen Pamhagen, hvor de selv hoder hus. 

Nord for Pamhagen, er den grusholdige jorda godt egnet for dyrking av druer. Sør for landsbyen er markene fuktige og bedre tilpasset jordbruk. Totalt eier Meinklang 70 hektar med vinmarker.

15

I kjelleren står 50 massive betong-egg.

- Vi prøvde først med to stykker, og ble så fornøyde med resultatet at vi bestemte oss for å satse, sier Werner Michlits og forklarer hvordan vinene beveger seg inne i eggene, og hvordan de puster gjennom den porøse sementen.

Fra disse kommer én egen vin (Sankt Laurent Konkret) og resten blandes med viner lagret i stål og eikefat.

- Rudolf Steiners budskap var jo at man selv skulle utvikle og eksperimentere videre etter de biodynamiske prinsippene. Dette er en videreføring av hans ideer, forklarer Michlits.

Les også: Her er de beste alternativene til Polets mest solgte flasker.

Angela Michlits er den kreative sjelen i huset, og den som utvikler nye viner.

- Jeg gjør bare det jeg får beskjed om, sier Werner Michlits og ler. 

Noen dager før et dyr skal slaktes på gården, bruker Werner sin evne til å kommunisere med de firbente.

- Jeg tar dyret som skal slaktes til side og gir de min takk for alt det har bidratt med. De slutter å spise og trekker seg vekk fra flokken. Vi har blitt vegetarianere for kjøtt som ikke kommer fra gården, avslutter Werner Michlits.

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.