Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Chili-Knaus

Tekst
Foto: Lars Petter Pettersen

Foto: Lars Petter Pettersen

På 1980-tallet, mens verden ennå var liten, var det utbredt å bruke mat og krydder som identitetsmarkører, type «raw like sushi» eller «hot like chili», spesielt når det gjaldt å beskrive veldig tøffe kvinneskikkelser. Men etter at chili, sushi og espresso ble folkeliggjort og utvannet utover 1990-tallet, forsvant det også som metafor.

<font color=

<font color="#b9b1b1">Omslag: Gyldendal</font>

I de senere årene har i alle fall chili gjort et sviende comeback, spesielt drevet frem av YouTube-klipp der (som regel) menn filmer seg selv mens de spiser noen meget avanserte og sterke varianter av frukten, og får eksplosive reaksjoner i ansikt og kropp. Som en gjør det selv-variant av «Jackass» og lignende overskridende selvskadingsfjernsyn. I Norden er den danske komikeren og chilientusiasten Claus Pilgaard blitt den store helteskikkelsen, og han er stadig vekk på «God Morgen Norge» og lignende, der han utfordrer norske celebriteter som Kristian Valen til nær døden-opplevelser via munnhulen.

Nå er Chili-Klaus, som alle kaller ham, klar med en fargerik bok der han beskriver sin kjærlighet til kruttet, forteller om krydderets utbredelse og de usedvanlig mange forskjellige variantene som finnes, og presenterer en lang rekke friske oppskrifter med typebestemte chili som rettenes mørke hjerte.

Det virker likevel som om all maten rundt chilien er litt uvesentlig staffasje – ordentlige mannfolk går rett til kjernen. Og det er nennsomt beskrevet hvordan man på enkelt (eller omstendelig) vis kan bli sin egen chilidyrker hjemme i sin egen stue. Alt dette er selvfølgelig interessant, for hvem liker vel ikke sterk mat? Men det er noe mer her.

Å ha en chiliplante å stelle med, er den nye ølbryggingen – det tar jo i tillegg mindre tid og det er ikke nødvendig å ta over hele vaskerommet med hobbyen. Men først og fremst har ekstremspisingen av connoisseur-chili tatt over for strikkhoppet som «føle at jeg lever»-aktivitet for mennesker som er i ferd med å bli voksne og satte. Litt tynt oppå toppen av issen, samboeren snakker om å ville flytte ut av byen, en litt småkjedelig jobb som er litt for langt unna barnehagen, følelsen av å ha blitt litt grå? Knekk av en bit Trinidad Moruga Scorpion og kjenn godstoget komme, i rute, gjennom kroppen.

Om man har en begynnende, Karl Ove-aktig baling med den moderne mannsrollen, men ikke riktig tør eksperimentere med narkotika eller subversiv kunst, kan chilien være akkurat den kortvarige virkelighetsflukten som trengs. chiliklaus.dk

Les mer om mat og vin på Smak.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.