Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Årets epler: Sent kom de og sure var de

Tekst
Høyt henger de, og sure er de: Eplehøsten 2015 er så mager at årets juice kommer i begrenset opplag. Foto: Monica Friedrich Johannessen

Høyt henger de, og sure er de: Eplehøsten 2015 er så mager at årets juice kommer i begrenset opplag. Foto: Monica Friedrich Johannessen

Årets eplehøst er sen, syrlig og begrenset. Det merkes på juicen, som endelig er klar.

Blomster og bier har hatt en krevende sommer. Eplehøsten er blitt deretter.

- Vi så i juli at det var lite kart på en del eplesorter, spesielt på Gravenstein, som er den mest krevende med tanke på pollinering, sier Jan Ove Nes, steinfruktansvarlig i Norsk Fruktrådgivning i Hardanger.

Forsinket

Vanligvis godkjenner Tine årets eplejuice fra Hardangerfjorden med pomp og prakt i midten av september. I år ble det oktober før de turde å ta sjansen på at eplene var modne nok for å tappes til den opprinnelsesmerkede sesongjuicen. Utrolig nok klokket den inn med et sukkerinnhold sjokkerende nær idealet.  

- Hvis jeg skal beskrive forskjellen på årets og fjorårets juice, er det at fjorårets epler hadde mer smak av sommer. Årets har mer smak av høst, sier Henriette Soldal, produktutvikler i Tine.

Les Smaks store test av eplejuice her

Eplene ble sent modne i år på grunn av en kald og sur vår og sommer. Foto: Monica Friedrich Johannessen

Eplene ble sent modne i år på grunn av en kald og sur vår og sommer. Foto: Monica Friedrich Johannessen

Kalde bier

Den dårlige eplehøsten skyldes en ekstremt dårlig start. Ikke siden 1964 har det vært en så kald og sur vår og sommer. Den berømte epleblomstringen i fruktdistriktet Hardanger var nesten en måned forsinket i år. Og da trærne endelig sto i blomst, var det så kaldt at biene knapt ville fly ut av kubene.

- Biene flyr jo bare når det er over 10-12 grader. I de solgløttene som kom, var biene veldig aktive, men på grunn av de generelt lave temperaturene har det vært problemer med befruktningen, det er for kaldt til at pollen og egg smelter sammen, sier Nes.

Utover i juli og august så fruktdyrkerne også at de eplene som hadde klart å komme seg ut av våren tegnet til å bli mindre enn vanlig – kanskje så lite som halvparten.  Bare varmen som kom rundt skolestart reddet eplene, som først ble presset til juice flere uker senere enn planlagt.

Landet rundt

Eplebøndene på Østlandet har opplevd mye av det samme.

- Eplene er senere i år, og vi opplever saften syrligere, sier Charlotta Ringi på Øvre Ringi Gård i Bærum, som kjøper epler fra Vestfold og Buskerud og har spesialisert seg på å presse gourmetjuice.

- Det har bedret seg noe nå ut i oktober, men utfordringen har vært sen og syrligere frukt. Og det har vært færre epler.

Den begrensede avlingen er en utfordring for Tines Hardangereplejuice. Jan Ove Nes anslår at det bare er halvparten så mange epler i omløp som vanlig. Sånn sett er det hell i uhell at sesongen er forsinket også.

- Vi tror vi er leveringsdyktige til rundt juletider. Vi forsøker alt vi kan for å få tak i epler og levere det vi kan få tak i. Men vi kan ikke trylle, sier Henriette Soldal, produktutvikler i Tine.

Les også:

Smaks store test av ingefærøl

Ciderproduksjon i Sogn(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.