Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Øker alkoholavgiften for tredje gang

Tekst
Siv Jensen foreslår å øke alkoholavgiftene med 2,5 prosent i det nye statsbudsjettet. Foto: Terje Pedersen /

Siv Jensen foreslår å øke alkoholavgiftene med 2,5 prosent i det nye statsbudsjettet. Foto: Terje Pedersen /

Finansminister Siv Jensen gjør det stadig mer attraktivt å handle alkohol i utlandet, mener Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF).

Interesseorganisasjonen sikter til at Jensen nå øker alkoholavgiften for tredje gang. I tillegg har taxfree-kvotene økt.

- FrP har siden Anders Langes åpningstale i 1973 kjempet mot høye alkoholavgifter. I regjeringsposisjon øker de avgiftene ved hver mulige anledning, sier Ingunn Jordheim, generalsekretær i VBF.

Regjeringen foreslår å sette opp alkoholavgiftene med 2,5 prosent. 

En flaske vin går dermed opp med nesten en og en halv krone, og en liter brennevin med ni kroner. De totale avgiftene på en vinflaske i Norge er nå over 60 kroner. I tillegg kommer emballasje- og miljøavgifter, skriver VBF i pressemeldingen.

- Regjeringen gir beskjed om at folk flest bør sette seg i bilen og reise til Sverige, eller ta fly og ferge for å handle alkohol, mens avgiftene veltes over på de som holder seg i Norge, sier Ingunn Jordheim.

Statssekretær Jørgen Nesje i Finansdepartementet sier følgende i en kommentar til DN:

- Det blir galt å hevde at dette er en avgiftsøkning. Alkoholavgiftene er i likhet med vanlig praksis prisjustert i årets budsjett.

Nordmenn vil likevel praksis merke at vin og brennevin i Norge blir dyrere enn i Sverige, mener VBF. Ifølge organisasjonen har den svenske regjeringen har ikke foreslått å sette opp avgiftene for neste år.

– I Norge stimulerer vi til handelslekkasje. Hadde man tatt avgiftstapet staten har på taxfree og senket avgiftene på Vinmonopolet, ville vi fått priser på vin i Norge, temmelig likt de svenske. Dermed hadde vi fått mindre handelslekkasje, smugling og annen kriminell virksomhet rundt alkohol, sier Ingunn Jordheim.

Thomas Patay, sjef for Vingruppen, synes også det er uheldig at regjeringen øker taxfree-kvoten og setter opp avgiftene.

- I et marked hvor den norske kronen er svekket, burde man holdt tilbake en ny avgiftsøkning. Vi selger 12 millioner liter vin til Vinmonopolet i løpet av året, og avgiftsøkningen betyr at vi må øke prisene. Hvis ikke går dette ut over bunnlinjen, fastslår Patay.

Jørn H. Abrahamsen, administrerende direktør i importselskapet Vinarius, sier at hvis norske myndigheter ønsker å støtte Vinmonopolet som et alkoholpolitisk verktøy, så må de lage rammebetingelser som setter Vinmonopolet i stand til å konkurrere med de andre kildene til alkohol: Taxfree og grensehandel.

Staten taper på taxfree

Polsalget har vært i minus det siste året (- 2,2 pr. september), og i følge VBFs utregninger kan Norge tape over fire milliarder kroner i avgiftsinntekter når nordmenn handler ute i stedet for hjemme.

Økt utenlandshandel

I følge tall fra SSB handlet nordmenn for 14,1 milliarder kroner på dagsturer til utlandet i firekvartalsperioden fra tredje kvartal 2014 til andre kvartal 2015. Dette er en økning på 469 millioner, eller tre prosent, sammenlignet med foregående firekvartalsperiode. Alkoholhandel er en vesentlig del av dette.  Samtidig sier SSB at registrert omsetning av vin og brennevin var henholdsvis 2,9 og 0,9 prosent lavere enn i første halvår 2014.

VBF skriver at Bondevik-regjeringen i 2002 og 2003 reduserte avgiftene på brennevin med 23 prosent. Effekten var i følge VBF et fall i grensehandelen, økt handel på Vinmonopolet og at Tollvesenets beslag av smuglersprit falt.

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.