Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Sætres søte tyttebærdesserter

Tekst
Panna cotta med trollkrem. Oppskrift lenger ned i saken.

Panna cotta med trollkrem. Oppskrift lenger ned i saken.

Den røde bygdeoriginalen tyttebær har et liv utenfor kjøttkakene.

Fakta:

Tyttebær
Tilhører lyngfamilien og vokser over nesten hele landet opp til 1800 meter over havet.
Inneholder: C-, A- og B-vitaminer, samt benzosyre som gjør at de kan syltes uten konserveringsmiddel.
Sesong: Sent august og i september
Bruk også til: Britene kaller det fjelltranebær, så forsøk å miks drinker med tyttebærsirup.

Som Elsa Beskows barnefigur Putte, vandrer du i skogen inn. For å finne bær å ta med hjem til familien din. Det er kanskje ikke sannsynlig at du møter hverken Blåbærfar eller tyttebærjentene på veien. Men forhåpentligvis finner også du kurver fulle av røde, rare bær.

Sjansen er stor for at Puttes mamma enten blandet tyttebærene med sukker og eggehvite til trollkrem, eller rørte dem sammen og serverte nyrørte bær til kjøttkakene.

 

Bygdeoriginalen

– Tyttebæret er ikke så sosialt, det bør ha hovedrollen, sier konditor Sverre Sætre.

De er ikke like gode å spise rett fra busken som sine blå venner, den litt beske markante smaken gjør dem til enda en nordisk bygdeoriginal.

Den trives aller best alene eller med fete nøtter eller kokos.

Sætre har laget tyttebærkonfekt, men det var for spesielt interesserte. Men at tyttebær bare kan brukes som middagstilbehør, et nødvendig søtningsmiddel til tunge, fløtespedde elgsteker, reinsdyrsbiff og kjøttgryter, er han ikke enig i.

Den gode gamle trollkremen kan tross alt forbedres til ganske eksklusive desserter.

 

Fakta:

Sverre Sætre
Kokk og konditor.
I D2s serie gir han tips om sesongens beste frukt og bær.

Tyttebærmarengs

For å gi den enkle tyttebærdesserten mer fylde, serverer han den med en enkel, mild panna cotta. Eller han steker den. Tyttebærkaken han lager, er en marengs med mandler, nærmest nesten en slags bakt trollkrem.

Og tyttebæris er bedre enn du forventer. Den kan forresten godt serveres kald til kjøttkakene.

– Tyttebær er sært. Men det er veldig godt, sier Sætre.

 

-
+

Ingredienser

  • 2 stkeggehviter
  • 1 dlsukker
  • 1 dltyttebær
  • 2 dlmandelflak eller hakkede mandler
  • 2 ssmel
  • 2 ssmandelflak til dekor

SLIK GJØR DU

Forvarm stekeovnen til 180 °C. Pisk eggehvite, sukker og tyttebær til stiv marengs. Bland mandler og mel og vend det inn i marengsen med en slikkepott.

Kle en stekeplate med bakepapir og stryk røren utover i et cirka én centimeter tykt lag. Strø på mandelflak. Stek kaken midt i ovnen til den blir gylden. Prøv å løfte opp et hjørne av kaken for å teste: Slipper kaken bakepapiret, er den ferdig.

Ta ut og avkjøl. Kutt i biter, omtrent 3 ganger 3 centimeter.

 

-
+

Ingredienser

  • 300 gtyttebær
  • 100 gsukker
  • 2 ssmelk

SLIK GJØR DU

Legg bærene i fryseren slik at de blir helt dypfryst.

Ha de fryste bærene, melis og melk i en kjøkkenmaskin og kjør de til en glatt, fryst masse. Du må skrape ned kantene noen ganger frem til den blir kremete og myk.

Sett i fryseren til det skal serveres.

Server alene som iskrem med litt kokos. Eventuelt som et kaldt tilbehør til kjøtt eller kjøttkaker.

 

-
+

Panna cotta

  • 8 stkglass
  • 50 gsukker
  • 4.5 dlkremfløte
  • 3 stkgelatinplater

Trollkrem

  • 1 dltyttebær
  • 1 dlsukker
  • 1 stkeggehvite

SLIK GJØR DU

Bløtlegg gelatinen i kaldt vann i fem minutter. Ha fløte og sukker i en kjele og varm det til kokepunktet. Kryst vannet ut av gelatinen, og smelt den i den varme fløten. Bland det godt sammen og fordel i glassene. Sett glassene til avkjøling i kjøleskap til geleen stivner.

TROLLKREM

Bland alle ingrediensene, og pisk det stivt og luftig.

Fyll kremen forsiktig i glassene med den stivnede fløtegeleen.

 

Artikkelen er tidligere publisert i D2

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.