Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

- Økologisk er den eneste måten å lage vin på

Tekst
Julien Sunier (til venstre) og bror Antoine lager noen av Beaujolais beste viner. Foto: Tommy Andresen

Julien Sunier (til venstre) og bror Antoine lager noen av Beaujolais beste viner. Foto: Tommy Andresen

Antoine Sunier er mobiltelefonselgeren som ble vinprodusent. Sammen med broren Julien gjør han Beaujolais' fremtid litt lysere.

Vin var ikke det naturlige valget for brødreparet Sunier, det til tross for at de vokste opp i Dijon, forstaden til vinhimmelen Côte d´Or i Burgund. Foreldre eide 12 frisørsalonger og hadde 52 ansatte, samt mange gode kunder fra vinbransjen. En av dem, Christophe Roumier.

- Foreldrene mine jobbet mye, og jeg så hvor mye ekstrajobb det var med så mange ansatte. Det var ikke fristende å følge i deres fotspor, forteller Julien Sunier.

Den eneste vei. Og etter å ha jobbet hos Roumier, var det ingen vei tilbake.

- Jeg reiste rundt i ti år, og jobbet for forskjellige vinprodusenter. Den siste jobben var i Beaujolais. Jeg likte det så godt her, så fant ut at jeg ville starte et mitt eget her i 2008.

Resultatet ble et nedlagt fjøs langt inne i skogen på toppen av Chiroubles og seks hektar med leide vinmarker. Fjøset er nettopp blitt innflyttingsklart etter mange år med oppussing. Utenfor står sementtanker på rekke og rad. Et uvanlig syn i Frankrike, og mer vanlig i "den nye verden", men Sunier mener at det er så kjølig her oppe at det er med på gi vinene en naturlig temperaturkontroll.

- Jeg startet med to tomme hender, og det var dette jeg hadde råd til. Foreløpig så leier bare vinmarkene. De er mange i Beaujolais som sliter med å selge vinen sin, så det er enkelt å leie mark, enn så lenge sier han.

De lager verdens nordligste whisky 

Et valg. Julien Sunier lager i dag 36.000 flasker vin, på så naturlig måte som han klarer. Litt svovel er tilsatt ved tapping, det er det.

- Jeg vil ikke tenke på pengene, bare på kvalitet, for meg er det det viktigste. For meg er det å være økologisk den eneste måten å lage vin på. Jeg kunne ha solgt mer om jeg brukte sprøytemidler, men jeg klarer ikke tanken på det.

- Bare 20 prosent av vinprodusentene i Beaujolais selger vinene sine i flasker. Resten selger druer eller vin i bulk. Og de sliter med å få solgt. Det er trist, flere av de unge reiser til byene for å gjøre noe annet.  Jeg føler et ansvar og ønsker å gjøre noe med det.

Strålende fra Burgund 

Siste skudd på stammen. En av dem som har blitt inspirert av Julien Sunier er hans yngre bror Antoine. Etter å ha jobbet i et mobiltelefonselskap i 15år, skiftet han beite og kjøpte en mikroskopisk eiendom med 0,8 ha vinmark i Régnié i 2014. Noe som ikke har gått u påaktet hen. Selv om 2014 var hans første årgang har de to vinene hans fått mye oppmerksomhet.

2015 ser ut til å bli en god årgang i Beaujolais. Foto: Tommy Andresen

2015 ser ut til å bli en god årgang i Beaujolais. Foto: Tommy Andresen

Hans Morgon kommer fra en leid plott på 1,2 hektar med 60 år gamle druestokker i Croix de Chevre i Grand Cras. Mens Régnié kommer fra 45 år gamle stokker i fra 2,7 leide hektar i lieux-dits som Les Forchets, Le Potet og Montmerond.

- Det ble 20.000 flasker første året, det er jeg veldig fornøyd med, men det blir mindre i år, på grunn av tørken. Så hvis jeg får en mulighet til å leie mer vinmark i vinter, så griper jeg den, sier en energisk Antoine Sunier, som også følger i brorens fotspor når det kommer til økologisk dyrkede druer og minimalt med svovel i vinene.

Nå er deres viner tilgjengelig på polets bestillingsutvalg. Fruktige, delikate og forførende viner som viser hva druen gamay og Beaujolais kan by på i tiden som kommer.

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.