Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Ny rekord på vinauksjon

Tekst
Arnt Egil Nordlien hos Vinmonopolet gjør vinene klar til auksjon hos Blomqvist. Foto : Thomas Haugersveen

Arnt Egil Nordlien hos Vinmonopolet gjør vinene klar til auksjon hos Blomqvist. Foto : Thomas Haugersveen

En flaske øl for 1100 kroner eller en vinflaske for 79.000 kroner. Flere rekorder ble slått ved årets siste nettauksjon for vin, øl og brennevin hos Blomqvist og Vinmonopolet.

Allerede før auksjonen nærmet seg avslutning var det høy aktivitet på årets siste nettauksjon arrangert av Blomqvist og Vinmonopolet. På flere objekter var det hektisk budgivning.

- Flere interessenter tok kontakt for å vite mer om flasken fra Henri Jayer, vi hadde også noen kunder på visning av flasken, sier markedsansvarlig for auksjoner på Vinmonopolet, Alexander Hojem.

Verdens dyreste. Hammerslaget for en av verdens dyreste viner endte på 63.000 kroner. Inkludert ble sluttsummen 75.600 kroner. Til sammenligning ble én flaske av samme vin solgt i mai hos auksjonshuset Sotheby's for 13.475 dollar, eller 118.580 kroner med dagens dollarkurs.

I noen få minutter hadde flasken ny norsk rekord for høyeste pris for en enkeltflaske 0,75 liter. Før én flaske Romaneé Conti 2006, Domaine de la Romanee Conti ble solgt for 66.000 kroner før salær. Det gjør den til den dyreste flasken av vanlig størrelse solgt på en norsk auksjon.

- I kategorien Bordeaux opplevde vi sterk interesse gjennom hele auksjonsuken. Særlig for klassifiserte slott i anerkjente årganger, vi ser meget aktiv budgivning for de vinene som ble tilbudt i originale trekasser, forteller Alexander Hojem.

Seks flasker Château Lafite Rothschild 1982 er nå det dyreste objektet solgt ved noen av de norske auksjonene. De seks flaskene endte til slutt på 96.000 kroner før salær. De var forhåndsvurdert til 75.000 kroner.

Den tredje rekorden på denne auksjonen ble satt av to enkeltflasker Montrachet Grand Cru 2005 fra Domaine de la Romanee Conti. De ble solgt for 25.000 kroner per flaske før salær. Det gjør de til de dyreste hvitvinene som er solgt på norsk auksjon.

- Vi ser at norske vinsamlere har et internasjonalt forhold til vinpriser og de følger nøye med på hva de samme flaskene koster i London eller New York, forteller Hojem videre.

I dag kan en av disse bli dine 

Kostbar øl. Årets siste auksjon brakte inn 2.897.850 kroner. 723 av 758 objekter ble solgt. Estimert verdi på alle de 758 objektene ble i forkant satt til 2.631.000 kroner.

På spørsmål om forhåndsvurderingen har vært for lav, svarer Hojem:
- Vi setter forhåndsvurdering på en kombinasjon av tidligere salgspris hos oss og på utenlandske auksjoner, samtidig som vi må gi et realistisk estimat til selger. Vi må også ta hensyn til at 20 prosent salær kommer på toppen, det er det mange som glemmer.

Hojem ser et auksjonsmarked med mye aktivitet fremover:
- Det er planlagt fem auksjoner for 2016, hvorav den første har vært fulltegnet en god stund, og vi nærmer oss fulltegning på auksjon to. Det er gledelig at tilbudet vårt til norske vinsamlere ser ut til å fungere og blir satt pris på. Vi har en høy grad av returnerende kunder som forteller at de er fornøyde med auksjonene og ønsker å kjøpe flere sjeldne viner, det er den beste tilbakemeldingen vi kan få, legger Hojem til.

Ekstraordinært vinslipp i dag 

Andre eksempler på viner som ble solgt:

12 flasker med Barolo Gran Bussia 1988 fra Aldo Conterno, solgt for 22.000 kroner med en forhåndsvurdering på 12.000 kroner.

1 flaske Musigny Grand Cru 2005 fra J. F. Mugnier solgt for 11.000 kroner med en forhåndsvurdering på 7.500 kroner.

1 magnumflaske Bonnes Mares Grand Cru 1990 fra Roumier solgt for 20.000 kroner med en forhåndsvurdering på 10.000 kroner.

En av ølflaskene fra Westvleteren 8, brygget i 2003, endte på nesten 940 kroner, med salær kommer den på over 1100 kroner. Noe som også må være ny norsk rekord for en 0,33 liters flaske med øl.

 

Denne mannen har laget sin livs årgang

 

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.