Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

- Innholdet kan være noe annet

Tekst
Vinekspert Michael Egan vitnet i rettssaken der Geir Skeie mener han ble svindlet i en vinhandel. Foto: Fredrik Bjerknes

Vinekspert Michael Egan vitnet i rettssaken der Geir Skeie mener han ble svindlet i en vinhandel. Foto: Fredrik Bjerknes

Vinekspert Michael Egan er kritisk til flere av flaskene mesterkokken Geir Skeie kjøpte til sin vinsamling.

Tirsdag ettermiddag fikk Michael Egan, en av verdens mest kjente vineksperter, ordet i Nedre Romerike tingrett. Han var stevnet som vitne av mesterkokk Geir Skeie og hans partner Svein Sandvik i selskapet Vinhav. De forsøker å få hevet et kjøp av 211 årgangsviner kjøpt for 3,5 millioner i 2010.

Dommerpanelet fikk høre Egan fortelle hvorfor 30 av flaskene i samlingen Vinhav kjøpte fra vinsamler Olav Lomsdalen ville være usalgbare på det internasjonale vinmarkedet.

Egan regnes som en av verdens få vindetektiver. Han er brukt i både straffesaker og sivilsaker som omhandler ektheten til samlingsviner fra verdens mest kjente vinslott.

Han var blant annet med som ekspertvitne da vinsamleren Rudy Kurniawan i 2013 ble dømt i USA for å ha solgt falske viner i stor skala.

Egan ga en grundig gjennomgåelse av hvordan historikken til vinen er viktig for hvordan den prises, blant annet fordi historikken sier noe om hvordan vinen er lagret. Han forklarte også en del av de andre tegnene eksperter ser på når de skal vurdere om en vinflaske har verdi på det internasjonale markedet.

Ga leksjon

Vinhav hadde i forkant plassert et lite utvalg av de omstridte flaskene på bordet foran dommerne.

Med en liten spesiallommelykt så Michael Egan, uten å åpne flaskene, på hvilken farge vinen hadde. Han forklarte også om hvordan mangler ved kapsler, kork og redusert fyllvolum kunne indikere at vinene var ødelagt eller noe annet enn det man betalte for.

Michael Egan fortalte dommerne om viktigheten av historikk og lagring. Foto: Bente Bjørndal

Michael Egan fortalte dommerne om viktigheten av historikk og lagring. Foto: Bente Bjørndal

Egan løftet opp en flaske Romanee-Conti fra 1937 og tok den forsiktig ut av posen som er der for å beskytte etiketten.  Han kommenterer at toppen av kapselen er borte.

- Markedet er veldig skeptisk til slike flasker fordi det kan bety at korken har vært tatt ut og innholdet kan være noe annet, sier den britiske eksperten.

I forkant av rettssaken hadde Egan reist til Norge for å inspisere 129 av flaskene i den omtvistede samlingen. De var enige om at flasker som lå i uåpnede originale kasser ikke behøvde inspeksjon. Av de 129 flaskene mente han 30 ikke var salgbare.

For én av flaskene var fargen på innholdet blitt så gulaktig at den ikke lenger kunne kalles rødvin, bemerket Egan. For andre flasker var det mindre fargeavvik. Felles for de 30 flaskene var at det var indikasjoner på oksidering eller bakterieangrep, som alltid gir høy risiko for av vinen er blitt eddik snarere enn kvalitetsvare.

Avviste svindel

Tidligere på dagen avviste vinsamler Olav Lomsdalen at han har svindlet Geir Skeies Vinhav.

- Jeg lurer ikke mennesker bevisst, sa Lomsdalen.

Lomsdalens advokat Pål Kvernaas ville ha vinekspert Egan til å svare på om han mente det var snakk om falske viner i samlingen Lomsdalen hadde solgt.

- Det er nok mer snakk om at man mangler sikkerhet for at det er riktige innholdet. Det går på salgbarheten for vinene. Kjøpere vil ikke gjennomføre kjøpet, svarte vineksperten, som var skeptisk til advokatens teorier om at vinens hadde utviklet seg i drastisk negativ retning etter at den var solgt fra Lomsdalen til Vinhav.

- Det er mulig, gitt alderen. Men normalt ville man sett indikasjoner på at noe lekket gjennom kapslene på forhånd, understreket han.

 

Les også: Dette boligmarkedet snudde i år: - Det har gått superbra

- Tatt rett ut av en skrekkfilm

Forlater Oslo for London

 

Se også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Britene gleder seg over billige, norske juletrær: