Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Sprek mammamat

Tekst

Grov pai med spinat er god treningsmat for gravide.

I videoserien Winning Food inviterer proffløperen Ingvill Måkestad Bovim aktive og spreke gjester i studio. Temaet er mat som får deg til å prestere bedre på idrettsbanen, i skisporet, eller på håndballbanen, der denne ukens gjest Linn Kristin Riegelhuth Koren (31) har briljert som toppscorer i flere år. Håndballspilleren, som i 2008 ble kåret til verdens beste, er høygravid og opptatt av å få i seg riktig mat tilpasset en aktiv, gravid kropp.

- Man kan fint lage en grov og sunn pai, med fiber, folat, gode proteinkilder, kalsium og jern – som ikke bare passer for gravide, men for alle aktive mennesker, sier Bovim i videoen som sendes på Matkanalen.

Paibunnen blir laget av havremel – og havre har høyt innhold av jern, som er ekstra viktig for gravide. Gravide trenger også tilskudd av folat, et B-vitamin som ikke finnes naturlig i kroppen, men som har betydning for fosterets utvikling. Spinat er en god kilde til folat, og via egg, melk, kesam og fetaost får både mor og barn alt de trenger av viktige næringsstoffer, ifølge Bovim i Winning Food-episoden.

Se oppskrift nedenfor:

 

Grov og sunn. Spinatpai med grov bunn er perfekt mat for gravide. Foto: Espen Olson

Grov og sunn. Spinatpai med grov bunn er perfekt mat for gravide. Foto: Espen Olson

 

-
+

Spinatpai

  • 2 dlhavremel
  • 1.5 dlFibra hvetemel
  • 2 dlKesam
  • 5 stkegg
  • 1.5 dlmelk
  • 1 dlkesam
  • timian
  • 200 gspinat
  • 1 stkliten purre
  • 150 gfetaost
  • salt
  • soltørkede tomater

Grov spinatpai er godt og sunt og passer spesielt godt til aktive, gravide kvinner. Spinat inneholder folat, som er viktig å få i seg gjennom graviditeten. Dette er en fiberrik rett med mye kalsium, som passer godt til alle aktive mennesker.

 

Slik gjør du det:

Sett stekeovnen på 200 grader.

Bland sammen melet og en fingerklype salt sammen med kesam til en deig. Tilsett litt kaldt vann om det trengs. Sett kaldt om du har tid, da er deigen lettere å trykke ut.
 
Trykk ut deigen i en paiform og stikk små hull med en gaffel. Stek midt i ovnen i 15 minutter eller til den er gyllen, og ta den ut av ovnen.
 
Vask og skjær purre og spinat veldig godt. Stek det sammen med litt olje på middels varme i en stekepanne til spinaten så vidt detter litt sammen.
 
Pisk sammen egg, melk og kesam i en bolle. Legg spinat, purre og soltørkede tomater i paiformen og dryss over fetaosten til slutt.Hell så over eggeblandingen.
 
Stek på 200 grader i omtrent 30 minutter til eggeblandingen har satt seg.
Server varm, gjerne sammen med en salat av ruccola og cherrytomater.

 

Les mer: Sprek mammamat

 

Sulten på treningsmat? Se flere oppskrifter her


Meld deg på Smaks nyhetsbrev her


Les mer om mat og vin på Smak.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.