Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Nå kommer «Uber» for mat

Tekst
Restemat. Gjennom appen Too Good To Go kan man nå bestille restemat helt ned i 20 kr fra ulike spisesteder. Dagens restemat-meny fra restauranten Barrio på Grünerløkka inneholder blant annet bønnesuppe. 
                          Foto: Linda Næsfeldt

Restemat. Gjennom appen Too Good To Go kan man nå bestille restemat helt ned i 20 kr fra ulike spisesteder. Dagens restemat-meny fra restauranten Barrio på Grünerløkka inneholder blant annet bønnesuppe. Foto: Linda Næsfeldt

Gjennom en ny app kan du kjøpe restauranters overskuddsmat til gi-bort pris. Samtidig kan dine egne middagsrester selges til sultne naboer i tidsklemma.

- Vi er nå i gang med Norge for fullt og i neste uke kommer den danske appen i norsk utgave, sier Sophie Wiik på telefon til Smak.no.

Hun er norgesansvarlig for appen Too Good To Go som har satt seg som mål å bekjempe matsvinn, spesielt fra restauranter. Metoden er enkel: Gjennom appen finner du frem til restauranter i nærheten som rett før stengetid selger sine ferdiglagde retter rimelig istedenfor at de havner i søppelbøtten. Ofte koster det mellom 20 – 50 kroner for et måltid. Maten forhåndsbetaler du i appen.

Les også:AUF ønsker å forby matbutikkene å kaste mat etter modell fra Frankrike.

- Alle spisestedene som har meldt seg på dette i Norge selger nå ut all maten de lager hver eneste dag, sier Wiik fornøyd.

Too Good To Go opererer med enkle retningslinjer for et rimelig måltid: Møt opp i det tidspunktet spisestedet har angitt at du kan komme. Er det fremdeles gjester i lokalet, venter du utenfor til de har gått. Vis frem kvittering. Fyll kun den ene siden av take-away-boksen. Ta med eget bestikk og bærepose. Vær høflig mot personalet.

- Vi jobber nå målrettet mot bakeriene siden det er de som har størst svinn, Målet er å være tilstede i hele Norge, og vi har allerede interesserte i de fleste store byer. Det eneste man trenger er én smart-telefon, et utsalgsted, og én bruker. Så er man i gang på et nytt sted, sier Wiik.

- Vi fokuserer nå på spisesteder, men vi er interessert i alle samarbeidspartnere som har matsvinn, legger hun til.

I Danmark har Too Good To Go allerede 160 spisesteder på listen.

Kari Innerå driver restauranten BA53 i Bygdøy Allé - og er ikke i det minste tvil om hva hun synes om den nye appen.

Kari Innerå driver restauranten BA53 og er positiv til den ny appen som gjør at hun slipper å kaste mat. Foto: Jimmy Linus

Kari Innerå driver restauranten BA53 og er positiv til den ny appen som gjør at hun slipper å kaste mat. Foto: Jimmy Linus

- Dette er en svært viktig sak, og det kastes alt for mye god mat i vår bransje. Vi har lite svinn i restauranten, men  vi har en kaffebar hvor vi lager ferdigsmurte smørbrød hver eneste dag, og det er alltid noe til overs når vi stenger.  Med dette kan vi nå selge rimelig istedenfor å kaste, sier Innerå.

 

Deling av hjemmelaget

Forrige uke lanserte to norske gründere Resterant.no  – nettsiden hvor du kan selge restene etter familiens spaghetti bolognese , eller gjøre ditt eget kjøkken om til take-away-leverandør i reneste restaurantstil.

Akkurat nå er det syv tilbydere av hjemmelaget mat å finne på nettstedet: Fra Marta C sine fantasifulle temakaker til 600 kroner stykket – til Kirsten J, «siviløkonom fra NHH som elsker å lage mat»,  og som lager grønnkålchips og blomkålsuppe på bestilling for den som kommer til St.Hanshaugen i Oslo for å hente. Henrik Tveter er en av de to som står bak det nye nettstedet.

- Vi lanserte Resterant.no på tirsdag i forrige uke, og selv om det kan se ut som det bare er syv leverandører, er det faktisk 350 registrerte brukere, og med det 350 potensielle leverandører og kjøpere, sier Tveter.

Tanken bak Resterant er at det skal fungere som en markedsplass hvor alle kan handle og legge ut mat for salg.

- Vi vil gjøre det lettere for folk å spise god og sunn mat. De som er flinke på kjøkkenet og som liker å lage mat, kan lage litt ekstra, så kan de som ikke er så flinke og ikke har tid - handle av disse, sier Tveter som legger til at å arbeide mot matsvinn også er en av tankene bak siden.

- Vi trenger flere kanaler for å spise opp overskuddet av den maten vi lager, sier han.

 

Mattilsynet er bekymret for matdelingen

Seniorrådgiver hos Mattilsynet, Atle Wold, sa tidligere denne uken til Aftenposten, at Mattilsynet er bekymret for hvordan markedsplassen for hjemmelaget mat kan påvirke folkehelsen og at man mister litt av kontrollen over potensielle sykdommer som kan smittes gjennom mat - og videre at man må forholde seg til spillereglene for omsetning av mat.

Han fortalte også at denne typen virksomhet er meldepliktig ovenfor Mattilsynet, slik at man har mulighet til å veilede og føre tilsyn.

- Vi er i god dialog med Mattilsynet og er svært opptatt av å formidle god kjøkkenhygiene, og ber samtidig våre brukere om å lese seg opp Mattilsynets regelverk, sier Henrik Tveter fra Resterant.no.
Nå i oppstarten deler han ut emballasje til brukerne, slik at det skal være enkelt å pakke og hente maten.

 

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.