Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

- Dette var jo helt crazy og vanvittig kult

Tekst
Terje Ness (til venstre) og Eyvind Hellstrøm er fornøyde med årets Michelin Nordic Guide. Foto: Fartein Rudjord

Terje Ness (til venstre) og Eyvind Hellstrøm er fornøyde med årets Michelin Nordic Guide. Foto: Fartein Rudjord

Se reaksjonene til årets nordiske Michelin-guide.

Store nyheter kom onsdag morgen da Michelin-guiden la frem sin guide for de nordiske landene.  Norge har fått sin første Michelin-stjerne utenfor Oslo

To nye norske restauranter fikk hver sin Michelin-stjerne, mens Maaemo i Oslo ble første nordiske restaurant noen gang som fikk tre Michelin-stjerner.

Profilerte norske kokker er fornøyde med onsdagens nyheter.

- Dette var jo helt crazy og vanvittig kult! sier Terje Ness som driver restauranten Oro. 

- Dette er en luksustilværelse. Før måtte vi reise langt for å oppleve å spise på en restaurant med tre stjerner i Michelin-guiden. Nå ligger det en i Bjørvika. Nå må vi støtte opp. For å beholde stjernene må de ha gjester. Hvis man skal gå for stjerne i guiden må man bare øke på, sier Ness.

Han er sikker på at det blir stappfullt på Maaemo i tiden fremover.

- Nå må de bare opprettholde opprettholde hva det de holder på med, og jeg håper dette smitter over på flere restauranter også. Nå må folk gå ut og spise gode måltider, og ikke bare spiser hamburgere og enkel mat. Folk i Oslo og i Norge må innse at dette er unikt. Vi har fått en restaurant med tre stjerner i Norge, sier Ness.

Maaemo i Oslo får tre Michelin-stjerner

Ble oppfordret til å møte opp

- Fantastisk! Sier Mikael Svensson, som fikk sin første stjerne for restauranten Kontrast i Vulkan-kvartalet i Oslo.

Det var først da han for en stund siden ble oppfordret til å møte i København i dag  han begynte å regne med at han ville få en stjerne.

- Ingen sa noe bestemt, de bare sa at jeg burde være der.  De har jo beviselig vært hos meg, så jeg hadde et lite håp, men ingen forventninger, sier han om hva han tenkte før invitasjonen til København kom.

Hva Michelinstjernen vil bety for restauranten, som serverer nordisk og nyskapende mat på høyt nivå, vet han ikke ennå.

Allerede i ettermiddag går han på flyet tilbake til Oslo – det er business as usual på Kontrast også i kveld.

- Men jeg har nok på meg min nye, fine kokkejakke, sier han, som også takker alle sine medarbeidere for hardt arbeid. Snart skal han ta dem alle med ut og feire med «champagne og glade miner».

- Det er hardt arbeid for alle innblandede. Så nå er det bare for meg å gi tilbake, sier han.Svensson sier at han opplever at stjernene som ble utdelt i dag alle var vel fortjent, men at han nok trodde Daniel Berlin i Skåne skulle få to stjerner.

- Betyr at de følger bedre med

- Det er fantastisk hyggelig for alle som har fått stjerner, uansett om det er en eller tre. Det er veldig overraskende at Noma ikke får tre stjerner, det bør ikke ha noe å si at de har flyttet på seg, sier Eyvind Hellstrøm til DN.

- At vi har fått to tre-stjerners i Norden, betyr at de følger bedre med, enn det de har gjort før, sier Hellstrøm.

Sjekk signaturretten til Maaemo her: 

 

-
+

Østersemulsjon

  • 145 gøsterskjøtt
  • 20 ghvitvinseddik
  • 450 gnøytral olje

Saus

  • 100 gøstersjuice
  • 200 gkremfløte
  • 300 grenset dill
  • 400 gnøytral olje

Blåskjellgelé

  • 500 gblåskjellkraft
  • 16 ghvitvinseddik
  • 2 gsalt
  • 3.5 gagaragar

Slik gjør du:

  • Bland østerskjøttet og eddik i en blender og tilsett oljen litt og litt til den ligner en majones.

SAUS

  • Miks dill og olje i en thermomikser på 60 grader i åtte minutter, eller varm opp dill og olje i en gryte og kjør i en blender.
  • Filtrer gjennom kaffefilter. Varm opp kremfløten, tilsett østersjuicen og splitt kremen med dilloljen.

BLÅSKJELLGELÉ

  • Kok kraft, eddik og salt i tre minutter. Tilsett agaragar. Sil væsken og hell i en passende bakk. Geleen skal bli circa én centimeter tykk. La stivne.
  • Server østersemulsjonen og blåskjellgelé med varm saus.

Også regjerende verdensmester i kokkekunst, Ørjan Johannessen mener dagens guide er gode nyheter.

- Det var veldig hyggelig at Maaemo ble tildelt tre stjerner. Det er viktig at vi har en restaurant helt oppe i toppsjiktet. Michelin-guiden viser nå at de går bredere, at de  besøker små kroer i distriktene. Det er bra at de ikke bare ser på de store byene, sier han til DN.

Også Bent Stiansen, som eier Statholdergaarden i Oslo, er fornøyd med dagens nyheter.

- Halleluja! Jeg tar av meg hatten for Espen og Maaemo, sier Bent Stiansen. Dette var en stor glede. Renaa fortjente også en stjerne, Sven Erik har jobbet hardt for dette, sier Stiansen.

- Jeg drømmer om et stjernedryss over Norden, sier Bent Stiansen. Foto: Gunnar Bløndal

- Jeg drømmer om et stjernedryss over Norden, sier Bent Stiansen. Foto: Gunnar Bløndal

Statholdergaarden beholder sin Michelin-stjerne, som restauranten har hatt siden 1998.

Savner Credo

Arne Ronold, Norges første Master of Wine, mener det var fortjent at både Maaemo og Geranium fikk tre stjerner.

- Dette var Knallbra. Jeg synes begge disse ligger et nivå over restaurantene med to stjerner i Stockholm, sier han.

Ronold mener dessuten det er flott at Renaa og Kontrast fikk én stjerne hver. Likevel er det et par restauranter han savner.

- Men når de først bevegde seg utenfor de store byene, så synes jeg at Credo i Trondheim burde fått en stjerne.

- Og i Danmark savner jeg Falsled Kro. Det var også veldig fortjent at Fäviken fikke to stjerner og at Daniel Berlin kom med på listen med én stjerne, sier Ronold, som presiserer at han mener det er veldig bra at Michelin endelig beveger seg rundt i distriktene.

Ronold er også delaktig i en restaurantguide over restauranter i Norden: Nordic Prize.

Norge har fått sin første Michelin-stjerne utenfor Oslo(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.