Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Signaturretten: Le Benjamins ostefondue

Tekst
Foto

Alpene har sin fillial på Grünerløkka i Oslo.

«Til sjøs, til sjøs, med noe tungt rundt føttene!» Straffen for å miste brødbiten i fonduen gjør inntrykk i tegneserieheftet om Asterix’ eventyr i Sveits. Daglig leder Ove Jakobsen har ikke innført straff for gjestene sine på brasseriet Le Benjamin i Oslo. Tvert imot omsluttes de osteglade av koselig atmosfære rundt den gule, boblende gryten. Man tar sin fonduegaffel og dypper brødet. Og dobbeldypper den samme gaffelen. Man er blant venner.

Fakta: Ove Jakobsen

Daglig leder

Søndre gate 6, Oslo

lebenjamin.no


Store oster trengs for å møte fonduebehovet. Jakobsen har båret inn et digert hjul med appenzeller, og et enda større med comté.

– Ostetollen i Norge gjør det ikke lett, sukker han.

En egnet, syrlig hvitvin reduseres med litt løk. Deretter tager man fast ost, river den og har i gryten. Det er det hele, med gammelt brød til. Ove Jakobsen bruker to dager gammelt landbrød, det suger bedre til seg væske.

– I Alpene har hver landsby sin egen oppskrift de mener er riktig, og alle andre er idioter. Vår fonduevariant er «skilt», altså ikke en hel, fast masse, men mer flytende. Vi får jo klager fra folk som har bodd i Sveits og sånn. Typisk egenrådige søreuropeere, sier Jakobsen.

I Alpene opererer de virkelig med straff for å miste brødbiten, som å kysse sidemannen. Da kan kosen bli komplett.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

-
+

Ostefondue

  • 4 dlhvitvin, helst fra Jura-området eller annen chardonnay
  • 1 kepaløk
  • 150 gsaltet smør
  • 400 gappenzeller
  • 200 gcomté
  • 200 ggruyere
  • 1 tskirsch
  • sitronsaft
  • salt og pepper
  • brød

Slik gjør du

Kok opp smør, hvitvin og løkskiver og la koke til ¼ av vesken er fordampet. Kjør med stavmikser og sil gjennom finmasket sil. Riv osten og vend inn i vinbasen. Rør til all ost har smeltet. Smak til med salt, pepper og sitron. Ha over kirsch.

Kutt brødterninger på 1,5 x 1,5 cm, gjerne av gamle brødrester. Tørk lett i ovn et par minutter på 200 °.

Servér gjerne med røkt og kokt skinke og rå grønnsaker som gulrot, fennikel og stangselleri.

Stikk gaffelen i en brødbit, dypp og snurr i ostegryten. Rør av og til forsiktig med en treskje, men ikke for mye, da samler osten seg til en tung klump.