Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Markens grøde. Andrea Ioppa mistrives i blazer, og skulle ønske han kunne tilbringe all sin tid ute i vinmarkene i Nord-Piemonte. Foto: Luca Kleve-Ruud

Markens grøde. Andrea Ioppa mistrives i blazer, og skulle ønske han kunne tilbringe all sin tid ute i vinmarkene i Nord-Piemonte. Foto: Luca Kleve-Ruud

Sjeldent god rosévin

Tekst

Andrea Ioppa lager vin som setter både han selv og vinområdet Ghemme i Nord-Piemonte på vinkartet.

En rosa væske fyller glasset. En duft av fersken, blomster og mandler fyller rommet. Årets norditalienske rosévin har ankommet, og den har sjelden vært bedre.

– 2015 er et fantastisk år, bra fruktighet og flott modenhet på druene, sier vinmaker Andrea Ioppa.

Hans rosévin Rusin lages av druen nebbiolo. Og av 60.000 flasker laget, sendes 30.000–40.000 av dem til Norge, som er vinhuset Ioppas største marked for rosévin. Sammen med nabovingården Canta­lupo, som lager den populære vinen Il Mimo, står de to produsentene for nær 100.000 flasker rosévin solgt i Norge i året. Og det fra lille Ghemme.

Vespolina

Vinregionen og landsbyen Ghemme ligger på en morenerygg på 250 til 300 meters høyde­ over havet, ved foten av alpene i Nord-Piemonte. Området har et spesielt sammensatt jordsmonn med stein­arter fra to kontinenter blandet med fossile sedimenter og marine stein­arter , som gjennom millioner av år har forvitret og gitt jorden høyt mineralinnhold.

Her står druen nebbiolo i sentrum, men vinene blandes også med druene bonarda og vespolina.

– Mange sier Vespolina er en ung vin som skal nytes raskt, men jeg lagrer den i fat, for jeg mener den har en fremtid i kjelleren. Den er mer delikat enn nebbiolo, mer krydret, mer farge og mer harmonisk, sier Ioppa.

– Druen vespolina finnes bare i Ghemme, vi har fire–fem hektar vespolina, og det totale arealet i regionen er skarve ni hektar.

– I min kjeller er vespolina den viktigste druen, den har vært i området så lange vi kan huske, men nebbiolo kom ikke før på 50-tallet og da var det ved en feil, sier Ioppa.

Riktig retning

Familien Ioppa har produsert vin, frukt og grønnsaker siden 1852. Vineri, kjeller og lagerbygning var sentralt plassert i landsbyen og kjelleren var fylt med vin og barrique. I 1996 startet byggingen av en ny kjeller, på toppen av vinmarken Bricco Balsina.­ Da den sto klar i 2003, var barriquen på vei ut.

– Små franske eikefat, eller barrique, var veldig populært en stund, men vi ville ikke ha smaken av fat og ville ha frem den naturlige karakteristikken av vinen, derfor har vi gått tilbake til å bruke store botti.

I dag er det faren Giorgio Ioppa, som driver vingården med broren Gianpiero. Sønnene Andrea, Luca og Marco er den nye generasjonen, og de har tatt familie­selskapet ett skritt i riktig retning. Vinene viser mer dybde, større nyanser og mer eleganse. Alt fra hvordan kjelleren er designet, til justeringer i produksjonen, vitner om en klar strategi basert på god kunnskap – sønnene har alle utdannelse innen vinfaget.

– Totalt har vi 20 hektar, men vi skal plante fem til, etter at vi har fjernet litt skog, sier Andrea Ioppa.

Vinmarkene er vitalisert, vineriet modernisert, og vinene lages i en relativt tradisjonell stil med små moderne tilsnitt for å gi bedre frukt. Dagens toppviner er bedre enn på 90-tallet. Rosévinen Rusin, som denne uken kommer i årgang 2015, har aldri vært bedre.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.