Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Bestselgerboblene

Tekst
Foto
Gode kjøp. A.D. Coutelas’ champagner har bare vært på Polet et halvår, men allerede er vinhusets Cuvée Louis Victor Fût de Chéne Brut (nummer to fra høyre) Norges mest solgte champagne.

Gode kjøp. A.D. Coutelas’ champagner har bare vært på Polet et halvår, men allerede er vinhusets Cuvée Louis Victor Fût de Chéne Brut (nummer to fra høyre) Norges mest solgte champagne.

Smaksrike, fyldige, friske og mineralske. Coutelas’ champagner er Polets beste kjøp.

Forelsket i hverandre og i champagne har det unge ekteparet Damien og Angelique Coutelas skapt noen av regionens mest spennende champagner.

Etter lanseringen i november har Coutelas tatt Norge med storm – noe som har gjort vinhusets Cuvée Louis Victor Fût de Chéne Brut til Norges mest solgte champagne på bare et halvt år.

Naturlig

Damien Coutelas (33) har aldri tvilt på hva han skulle gjøre når han ble stor, oppvokst som han er blant druer og champagne. Og da han tok over farens vingård som 21-åring, visste han nøyaktig hvordan hans champagne skulle bli.

– Jeg ville lage en annerledes champagne, ikke slik som alle naboene våre laget. Champagnen Cuvée ­Victor er vår baby, sier han.

Vinen modnes i en solera, et system hvor det tilsettes ny, fersk vin fra hver årgang, og tappes ut en tilsvarende mengde.

– Soleraen representerer essensen av vår filosofi, hvor den eldre vinen oppdrar den unge, sånn som vi gjør med barna, sier Angelique Coutelas (35).

Håndarbeid

Familiefirmaet A.D. Coutelas ble startet i 1809 av Louis-Victor Coutelas, i landsbyen­ Villers-sous-Châtillon i Vallée de la Marne. Etter å ha startet med selge druer til regionens store firmaer, begynte familien å lage sin egen champagne i mellomkrigstiden.

Vinhusets åtte hektar store gård produserer årlig 90.000 flasker. Coutelas’ eldste og opprinnelige­ vinmarker – fire hektar i Villers-sous Châtillon – har vært i familiens eie siden starten. Med dyp leirjord, mergel og kalk er den perfekt til å dyrke pinot meunier. Vinmarkene er de siste åtte årene blitt gjødslet med norsk sjøgress. I tillegg ligger det nesten tre hektar i Vitryat, nær Châlons-en-Champagne.

– Jeg ville tilbake til måten min bestefar drev vingården på. Så i dag er alle våre vinmarker økologisk dyrket, og flere av våre champagner er laget på gamlemåten, da særlig Cuvée 1809.

Sistnevnte binder Angelique opp for hånd, slik kongen i Frankrike krevde at det skulle gjøres på 1700-tallet.

– De sluttet med det da musene i kjellerne gnagde over hyssingen, men jeg synes det er fint å holde på tradisjonene, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.