Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

14-åringer har vaktelfarm i Lommedalen

Foto
Klassekameratene Amanda Eriksen og Sander Henriksen (begge 14) har startet produksjon av vaktelegg i hagen til Amanda i Lommedalen.

Klassekameratene Amanda Eriksen og Sander Henriksen (begge 14) har startet produksjon av vaktelegg i hagen til Amanda i Lommedalen.

Sander Henriksen (14) og Amanda Eriksen fra Lommedalen i Bærum leverer vaktelegg til en lokal delikatessebutikk.

Amanda Eriksen og Sander Henriksen tviholder varsomt på hver sin vaktelhøne som har mest lyst til å flakse sin vei tilbake til buret. De små fuglene er ikke kosedyr, og de er dårlige flygere med et nedslag som får Eddie The Eagle til å se elegant ut. Men de er fruktbare. Hver kveld plukker de to 14-åringene 20-30 spraglete miniegg fra 27 bittesmå høner, som de pakker og selger til den lokale delikatesseforretningen Smelters Mathus på Bærums verk.

Ifjor holdt omsetningen i bedriften deres Imsa Høns seg akkurat under momsgrensen på 50.000. I år kan det hende de bryter den.

Ville ha kylling, kom hjem med vaktler

– Av en eller annen grunn hadde jeg lyst på kyllinger, så jeg tok kontakt med en dame på Finn. Vi avtalte å møtes i Sandvika, jeg visste ikke at det var vaktler hun hadde, forteller Sander Henriksen, som ikke en gang hadde hørt om vaktler før han fikk de knøttsmå vaktelkyllingene i hånden i april ifjor.

– Det er nesten så det cruncher når du tar i dem, sier klassevenninnen og forretningspartneren Amanda Eriksen.

– De er så små at må gi dem vann i et syltetøylokk, sier Henriksen.

– Men de kan fortsatt drukne, så du må legge klinkekuler i lokkene, sier Eriksen, som kom ned for å se på de første kyllingene til Sander Henriksen og ble revet med.

Alt de to kan om vaktler, leste de på internett - og svaret på hva de skulle gjøre med vaktlene, kom fort: De kunne jo selge eggene!

Små og eksklusive egg

Vaktlene er produktive, og de små eggene eksklusive.

Vaktelegg er eksklusive saker: Hvert egg krever mindre for, men kan selges for høyere pris enn hønseegg.

Vaktelegg er eksklusive saker: Hvert egg krever mindre for, men kan selges for høyere pris enn hønseegg.

Snart hadde de to et firma, en proft designet logo og et spesialbygget hønsehus i hagen til Amanda - og bestanden økte til dagens 27 høner. Markedssjefen i Maxbo, en kjenning av de to unge, ga dem tips om markedsføring.

– De voksne har litt erfaring, sier Sander Henriksen.

– Vi får ganske mye tips om hvordan vi burde gjøre det. Men det er vår bedrift. Vi vet hva vi vil, sier Amanda Eriksen.

Hønsehuset, som Amandas far har bygget for dem, er designet så hverken reven kommer inn eller katten klarer å lokke fuglene ut. Fuglene elsker mais og mark, og er lettstelte.

Sander Henriksen og Amanda Eriksen (i bakgrunnen) utenfor vaktelgården Amandas far har bygget i hagen. Inne tripper 27 vaktelhøner.

Sander Henriksen og Amanda Eriksen (i bakgrunnen) utenfor vaktelgården Amandas far har bygget i hagen. Inne tripper 27 vaktelhøner.

Nå som vinteren er over, tripper vaktelhønene rundt i burets utendørsdel, der de har flere steder å gjemme seg unna og en varmelampe til å varme både seg selv og eggene under. Men å finne alle de spraglete eggene er som en liten påskeeggjakt hver dag. Vaktler legger i snitt mer enn ett egg per dag, og på det meste har de to 14-åringene sanket rundt 40 egg på en kveld.

Høy timelønn

– Da vi startet var ikke penger det viktigste. Men det er en liten motivasjon, sier Sander Henriksen.

– Vi tjener ganske greit i forhold til hvor lite jobbing det er. Vi henter egg hver kveld, skifter vann og gir fuglene mat, så skyller vi eggene og pakker dem i eggekartonger og gjør dem klare til levering. Det tar et kvarter hver dag, kanskje, sier Amanda Eriksen.

– Av og til er det litt mer, hvis vi er i møter eller renser ut buret. Men vi jobber lite i forhold til lønnen, sier Sander Henriksen.

Til å begynne med solgte de eggene selv. Men da Smelters Mathus, en delikatessebutikk med vekt på lokale råvarer åpnet i november, fikk de kontrakt med dem.

– Vi hadde en feiring da vi fikk avtale med Smelters, forteller Sander.

– Da spiste vi to vaktelegg og vaktelkjøtt og danderte det fint på tallerkenene, sier Amanda.

Slik kan du servere vakteleggene

– Det er ikke så mange som driver med vaktelegg i området. Vi tok et møte med dem, og de er veldig trivelige og engasjerte, sier Andreas Gullhav Hagen i Smelters Mathus. Han sier kundene som kjøper eggene er veldig fornøyde og synes det er morsomt med de små eggene til 115 kroner for 12 stykker, men:

– Salget kunne alltids gått bedre, for å være helt ærlig.

Noen er for store, andre for små. Bare vakteleggene som er akkurat passe havner i plastkartongene som selges på Smelters Mathus.

Noen er for store, andre for små. Bare vakteleggene som er akkurat passe havner i plastkartongene som selges på Smelters Mathus.

Konfirmasjonsmiddag med vaktelegg

Amanda og Sander går i niende klasse på Mølladammen skole. De er ikke sikre på om bedriften vil overleve overgangen til videregående skole om et drøyt års tid - de tar mye av kommunikasjonen på skolen og planlegger å gå på hver sin skole videre. Men én ting er sikkert: Til konfirmasjonsmiddagen til helgen blir det vaktelegg på tallerkenene.

Denne restauranten har vaktel på menyen

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev for Smak.no her

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.