Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

– Vi er en nasjon med energidrikker som drivstoff

Tekst
Stockholm
Jamie Oliver under EAT Stockholm Food Forum som startet mandag i Stockholm. 
                          Foto: Lise Åserud /

Jamie Oliver under EAT Stockholm Food Forum som startet mandag i Stockholm. Foto: Lise Åserud /

Jamie Oliver har vært pådriver for sukkerskatt i Storbritannia.

– Vi er en nasjon med energidrikker som drivstoff. Om jeg ønsker å stå foran en skoleport og se i 3000 skolevesker, vil jeg finne energidrikker i halvparten av dem, sier Jamie Oliver.

Les også:- I 2050 risikerer vi å ha mer plast enn fisk i havet.

Hans dokumentar "Jamie's Sugar Rush" om sukker som en ledende faktor i verdens helseproblemer har ført til at Storbritannia fra 2018 vil ha en avgift på sukkerholdige drikker.

Fakta: Fakta om EAT og EAT-forum:

* EAT er startet av Stordalen Foundation, Gunhild og Petter A. Stordalens stiftelse for bærekraftig utvikling.

* Jobber for å få politikere, næringsliv og akademia til å samarbeide for en sunnere og mer bærekraftig matindustri.

* Har som mål å enes om bærekraftige løsninger basert på forskning, kommersiell lønnsomhet og politisk vilje.

* Arrangerer årlig konferansen Stockholm Food Forum som samler internasjonale ledere innen politikk, næringsliv og akademia for å diskutere veier til en sunn og bærekraftig matindustri.

– For 18 måneder siden var ingen interessert i sukkerskatt. Men etter at min dokumentar tvang frem en debatt i Underhuset, viste meningsmålinger at 75 prosent var for sukkerskatten, såfremt pengene går til skoler, sa Oliver.

I 1990 brukte folk i Latin-Amerika 10-15 prosent av matbudjsettet på ferdig bearbeidet mat. 25 år senere går nesten tre av fire matkroner til ferdigmat. Asia ligger etter, men utviklingen går raskere, og den er ikke til å stoppe, hevdet Barry M. Popkin under EAT-konferansen i fjor. Professoren ved University of North Carolina i Chapel Hill har studert globale matvaner i over 40 år.

Vellykket skatt i Mexico

Mexico innførte nasjonal skatt på sukkerdrikker allerede i 2014, som respons på landets økende problem med overvekt og livsstilssykdommer.

Skatten har bidratt med over 10 milliarder kroner i statskassa, og selv om gjennomsnittsmeksikaneren fortsatt drikker altfor mye brus, har forbruket gått markant ned på kort tid.

Før sukkerskatten ble innført, drakk hver femte meksikaner fire liter brus i uken. Det er nå redusert til tre liter, ifølge en pressemelding fra Eat Forum.

Les også: - Byer er parasittiske: De suger til seg ressurser og produserer ingenting.

Ny skatt i Storbrittania

Den britiske sukkerskatten er et resultat av Jamie Olivers langvarige aktivisme for et bedre kosthold blant befolkningen.

– Det er så mange som er uvitende om mat. Som far selv tror jeg ikke noen foreldre ønsker å skade barnet sitt. Men hvis svaret ditt på at lille Johnny er trett om morgenen er å gi ham en energidrikk, er det virkelig skremmende. Vi er på et tidspunkt i historien hvor helse er fullstendig knyttet til mat, sa Oliver fra scenen i Stockholm.

Oliver utrykte bekymring for at junkfoodprodusenter har et så sterkt eierskap til arenaer som er viktige for publikum, slik som fotballcuper og olympiader.

– Jeg forsøkte å bygge opp en logikk om at det var på tide å skattlegge fastfood, sa Oliver om dokumentaren «Jamie’s Sugar Rush.»

Inntektene fra den britiske sukkerskatten vil bli øremerket skoler.

– Men når skatten kommer i 2019 er det bare en rakett opp i rompa til selskapene for å reformulere produktene sine.

Høyere standard for hunder enn barn

Jamie Oliver begynte sin mataktivisme nettopp i skoler. Han ønsket å rette søkelyset mot hvor dårlig ernæring Storbritannias skoler tilbød sine barn, og skapte stor debatt med dokumentarserien «School Dinners.»

– Da jeg startet «School Dinners», fantes ingen standarder for maten som ble servert på skoler. Men hvis jeg ønsket å selge hundemat, var det en lang liste med kriterier for hva som var lov. Ikke bry deg om barna, men hunder, det er viktig, harselerte Oliver.

– Det er bare 11 år siden. Og vi regnes som noenlunde fornuftige i Storbritannia.

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev for Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.