Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Kokkens nødmiddag

Foto

Med Heidi Bjerkans teknikk vil din omelett aldri mer bli den samme.

– Omelett er det jeg slenger sammen når jeg ikke vil lage mat. En helt straight omelett, og så har jeg bestandig en ostebit eller en grønn chili i kjøleskapet, sier Heidi Bjerkan, kjøkkensjef på restauranten Credo i Trondheim.

Omeletten må ikke være for stor, og antallet Bjerkan bruker avhenger av hvor mange egg som er i kjøleskapet.

Maks tre egg

– To-tre egg er det riktige. Ofte greier det seg med to. Jeg bruker bare egg, ikke vann i.

Eggene skal bare piskes lett før hun har dem i varm panne.

– Jeg bruker godt med smør i omeletten.

To egg, høy varme, godt med smør, litt ost og chili - omeletten er klar på fem minutter.

To egg, høy varme, godt med smør, litt ost og chili - omeletten er klar på fem minutter.

Utfordringen med en god omelett er teknikken. Den ideelle omelett er stekt raskt og på høy varme, men skal fortsatt være kremet i midten når den er ferdig. Mange dytter egget som koagulerer i bunnen av pannen mot midten med en stekepanne, men Bjerkan har en annen teknikk.

– Jeg snurrer pannen på platen i sirkler, har oppi eventuelt fyll, og så «dunker» jeg den - slår litt på håndtaket, så pannen vipper seg og omeletten får en fin fasong.

Om det er for krevende, blir smaken den samme om du bare folder omeletten forsiktig med en stekepanne.

Godt fyll

Tidspunktet for når fyllet skal opp i pannen, varierer. Osten - gjerne en parmesanrest - skal smelte, men Bjerkan er ikke så glad i at fyllet er for varmt. Tomater og chili har hun i helt mot slutten, like før hun folder omeletten.

Sriracha er godt til også. Og knekkebrød, jeg har sjelden brød, avslutter hun.

Heidi Bjerkan lager gourmetmat på Credo - når hun er lei av matlaging, er omelett ofte løsningen hjemme. Foto:

Heidi Bjerkan lager gourmetmat på Credo - når hun er lei av matlaging, er omelett ofte løsningen hjemme. Foto:

Flere enkle middager? Finn dem her

Meld deg på nyhetsbrev for Smak.no her

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

-
+

Omelett

  • 2 stkEgg
  • 2 tsSmør (evt. olje eller en kombinasjon)
  • 1 stkOsterest, revet
  • 1 stkGrønn chili om du ønsker

Slik gjør du

  • Pisk eggene lett sammen.
  • Varm pannen og smelt smøret. Når det slutter å frese, er pannen klar.
  • Hell eggene i pannen på høy varme, og «snurr» den forsiktig rundt så egget koagulerer i bunnen. Når det begynner å bli stekt, kan du skru ned varmen og la den steke seg ferdig mens du drysser osten over og lar den smelte. En omelett skal ikke være helt gjennomstekt, men eggemassen skal heller ikke være flytende på toppen.
  • Legg på eventuelt annet fyll.
  • «Dunk» pannen ved å trykke ned håndtaket så pannen vipper og omeletten folder seg over seg selv. Om du ikke lykkes er det ingen skam å forsiktig folde den til en halvmåne med stekespaden før du lar den skli over på et fat. Spis som den er eller server med salt, sriracha og knekkebrød eller brød.