Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Test av de nye drink-champagnene

Tekst
Champagne, frukt og is, og vips så har du sommerens drinker. Foto: Sune Eriksen.

Champagne, frukt og is, og vips så har du sommerens drinker. Foto: Sune Eriksen.

Frukt, grønnsaker og isbiter. Stadig flere champagnehus lanserer champagner egnet for drinker. Vi har testet de som er på det norske markedet.

Moët & Chandons Ice var først ute for noen år siden. I hvit flaske, med en klar beskjed om at denne champagnen skulle serveres med isbiter, gjerne akkopagnert med frukt, urter eller bær.
Partyfaktoren var høy, både på forpakningen og prisen, og den nye "champagneoppfinnelsen" ble straks en hit på sommerens klubber rundt om i verden.

Champagne, isbiter og appelsinskall. Foto: Sune Eriksen.

Champagne, isbiter og appelsinskall. Foto: Sune Eriksen.

I kjølvannet av Moëts Ice har Lanson kommet med White Label, og Veuve-Clicqout med Rich.
Alle over gjennomsnittet søte, og når man smaker dem alene skjønner man at de trenger både isbitene og tilbehøret. Alle de tre flaskene kommer med enten et lite oppskriftshefte eller linker til smakskombinasjoner på nett.

Vi har testet oppskriftene som de forskjellige champagnehusene anbafaler:

87

Navn: Lanson White Label

Produsent: Lanson Père et Fils , Champagne , Frankrike

Pris: 569,90 Varenummer: 885701 Utenfor sortiment, Importør: Stenberg & Blom AS

Duft av lett autolyse og gjær med hint av epler og Frisk syre og en fyldig lett moden frukt med en balansert sødme og lang tørr finish. Pen lengde. Kan nytes alene også. MB

Med mynte.
Blir litt lite mytesmak med en frisk syre og en delikat fersk frukt i utgangen. Lett sødme i finish.

Med appelsinskall.
Dufter lett av appelsin, men gir lite inntrykk på smak. Champagnen smaker en tanke fruktigere med en tørr finish når man kobinerer den med appelsinskall.

Med bringebær.
Denne trenger å stå i noen minutter for at bringebærene skal sette smak. Lang og frisk syre i utgangen med preg av friske bringebær, noe som balanserer sødmen godt. Den beste kombinasjonen til Lanson White label.

Plettfri harryhandel

83

Navn: Veuve Clicquot Rich

Produsent: Veuve Clicquot Ponsardin , Champagne , Frankrike

Pris: 729,90 Varenummer: 3772401 Bestillingsutvalget, Importør: Moët Hennessy Norge AS

Dufter av tropisk frukt og voks. Veldig søt og rik med en balansert syre og lang søt frukt i finish. Trenger absolutt noe i tillegg for å friske opp. MB

Med paprika.
Både duftet og smakte mye, med et fint sødmefullt hint av paprika. Søt utgang med et fint sting. En liten bit chili oppi i tillegg fungerer også flott. Den beste kombinasjonen til Clicquots Rich.

Med selleri.
Lite preg av selleri både på smak og duft. Og sødmen i vinen blir for tydelig.

Med agurk.
Denne kombinasjonen både smaker og dufter av agurk. Det frisker opp champagnen og gir den det løftet den trenger. En god kombinasjon.

Med ananas.
Frisker opp champagnen og understreket dens tropiske elementer. Gjorde ettersmaken lengre i tillegg.

Med grapefrukt.
Gav lite, og fungerte dårligst av dem alle. Her fikk man grapefruktpreget kun på duft, og ikke på smak.

Med te.
Fikk et istepreg på smak, med en vinøs frukt og sødme i utgangen, en fin blanding.

Lekne champagnedrikker. Foto: Sune Eriksen.

Lekne champagnedrikker. Foto: Sune Eriksen.

82

Navn: Moët & Chandon Ice Impérial

Produsent: Moët & Chandon , Champagne , Frankrike

Pris: 669,90 Varenummer: 9785301 Basisutvalget, Importør: Moët Hennessy Norge AS

Dufter av søte frukter, epler og ananas med hint av gjær. Svært søt å smak med moden lett tropisk frukt og lett tørr finsih. Best med is og tilbehør. Ja. MB

Med limeskall.
Dufter mye lime. Og på smak gir den champagnen den friskheten den trenger. Dette smaker som en ferdiglaget drink.

Med ingefær.
Frisker opp champagnen og gir den et asiatisk preg. Ender opp med en lang og tørr finish. Bedre med ingefær, enn uten.

Med mynte.
Dufter av mynte, noe som er med på å gi et pent preg til vinen. Balanserer sødmen veldig og har en lang og pen utgang.

Med agurk.
Dufter fint og agurken frisker opp champagnen en hel del, samtidig som den gir et fint løft som demper sødmen.

Med kardemomme.
Duftet betydelig av krydderet, og kardemommefrøene gav champagnen et fint krydret preg. Den holdt smaken igjennom hele kurven, og fikk den til å virke mindre søt. Kanskje den beste kombinasjonen sammen med Moët Ice.

Med jordbær.
Smakte litt søtere enn de andre kombinasjonene, men champagnen fikk et fint jordbærpreg etter bare noen minutter. Var ganske nøytral på duft.

Les alle Smaks vinsaker her: Vinguiden

Meld deg på nyhetsbrev for Smak.no her

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.