Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Lura Turistheims kjøttkaker med brun saus

Tekst
Foto

I Rogaland elsker de brun saus og kjøttkaker fra bunnen av.

I Lura Turistheims brunbeige lokaler er hver dag en kjøttkakedag. Med brun saus laget på kraft av okseknoker og grønnsaker, ikkeno’ juks, bortsett fra en liten dråpe sukkerkulør for den ekstra brune fargens skyld.

Beskjeden blomst på bordet, liten rosa duk. To eldre damer har lagt i seg en god porsjon kjøttkaker etter en anstrengende tur på Plantasjen, og kroner dagens opplevelse med hjemmelaget karamellpudding, kremdott og cocktailbær på toppen.

Fakta: Johnny Halhjelm

Stavangerveien 16

4313 Sandnes

luraturistheim.no

På Lura Turistheim blir folk døpt, konfirmert og gift. Noen blir også minnet her.

Som man lærte på husmorskolen på 50-tallet, skal kjøttkakene spes skikkelig. Den gangen trolig for å knipe inn på kjøttet, i dag for å gjenkalle den rette smaken og lett spretne konsistensen fra gamle dager. Rundt 70 porsjoner av kjøttkakene langes over disk hver dag, i tillegg til den andre hjemmelagde husmannskosten som raspeballer.

– Jeg ble kokk på den harde måten. Begynte i oppvasken da jeg var 17 og lærte meg å lage mat, sier Johnny Halhjelm, som har vært på Lura hele tiden.

Han fremhever at råvarene er det viktigste for å få til gode kjøttkaker, skikkelig kvalitetskjøttdeig fra slakter som ikke bare legger fra seg masse vann i stekepannen.

Og selv om de grå pantere dominerer lokalet tidlig på dagen, kommer de yngre etter. De unge vil ha bestemors mat.

-
+

Kjøttkaker

  • 1 kggrov kjøttdeig
  • 20 ghvetemel
  • 50 gpotetmel
  • 20 gbrødrasp
  • 0.5 løk (raspes grovt)
  • 3 gsalt
  • 1 gmalt hvit pepper
  • 1 knivsodd malt muskat
  • 1 egg
  • 2.5 dlmelk
  • 2.5 dlvann

Oksekraft

  • 1 kgkraftben av storfé
  • 1 tssalt
  • 0.5 tsmalt pepper
  • 1 gulrot
  • 1 gul løk
  • 0.25 sellerirot
  • 0.3 purreløk

Brun saus

  • 1 lgod oksekraft
  • 100 gmargarin
  • 2 sshvetemel

Slik gjør du:

 

Kjøttkaker

▶ Ha kjøttdeig i miksebolle og rør sakte rundt. Bland salt, pepper og muskat sammen og ha i kjøttdeigen. Bland så hvetemel, potetmel og brødrasp godt sammen og miks inn i deigen. Ha i egg og løk og spe med vann og melk, litt av gangen. Rør til alt er godt blandet. Kjøttkakene formes runde og stekes i melange på middels varme på begge sider.

 

Oksekraft

▶ Ha salt/pepper over ben og sett i ovnen. Stek på 220°C i cirka 30 minutter. Grovkutt grønnsakene. Ha bena i en kasserolle. Ha i grønnsakene og fyll på vann til det dekker. Kok opp. Skum av kraften underveis. Skru ned og la trekke i cirka 1 ½ time. Sil kraften og la redusere videre i cirka 20 minutter.

 

Brun saus

▶ Smelt smør og ha i mel. La det brunes i cirka fem minutter. Spe og rør med oksekraft og la det koke ut mellom hver gang du sper. Når all kraften er i, la sausen småkoke i cirka 20 minutter. Er sausen litt lys kan du ha noen dråper med sukkerkulør. Smak til med salt og pepper.

 

▶ Server kjøttkakene i brun saus med gode, kokte poteter og grønnsaker/ertestuing.

 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.