Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Moderne kolonial i nostalgisk innpakning

Tekst
Foto
De gamle lokalene til Ullevål Samvirkelag på Damplassen 2 skal etter planen fylles med ferske varer høsten 2016. Foto: Camilla Jensen

De gamle lokalene til Ullevål Samvirkelag på Damplassen 2 skal etter planen fylles med ferske varer høsten 2016. Foto: Camilla Jensen

Med egen kjøkkensjef og Åpent bakeri på laget, kan de travle få med seg nesten ferdig middag hjem når ekteparet Holm åpner ny kolonial på Damplass i Oslo.

Elisabeth Hågå Holm og Christopher Holm foran det som skal bli den nye hovedinngangen til kolonialenpå Damplassen. Foto: Camilla Jensen

Elisabeth Hågå Holm og Christopher Holm foran det som skal bli den nye hovedinngangen til kolonialenpå Damplassen. Foto: Camilla Jensen

– Må du bare gjøre ting du ikke kan hele tiden? blir gründer Christopher Holm ofte spurt om av venner. Christopher Holm hoppet av advokatkarrieren i 2007, da han sammen med kameraten Erik Solvang startet selskapet Superbra og begynte å selge risotto.

Nå skal han drive butikk.

- Man må jo bare prøve – hvis det er noe man virkelig har lyst til! Det hyggeligste jeg vet er å få møte mennesker og skape noe nytt, sier han. Sammen med kona Elisabeth Hågå Holm, åpner han kolonial i de gamle butikklokalene på Damplass i Oslo til høsten.

Elisabeth hadde nettopp sagt opp jobben sin i eiendomsbransjen i oktober i fjor, da de to så at lokalet lå ute for salg på Finn.no. Christopher hadde lenge hatt en drøm om å starte kolonial, og da dette stedet plutselig ble tilgjengelig, visste han at det måtte bli der.

Åpent bakeri på laget

Kjøpet av butikklokalene er et spleiselag mellom Holm og Åpent Bakeri. Sistnevnte åpner Lofthus Samvirkelag og pizza-bakeri vegg i vegg med kolonialen. Med seg på laget har Holm & Holm fått med seg kjøkkensjef Ole Thorsvik, som blant annet har drevet restauranten på Kunstnernes hus.

Ambisjonen er å tilby kundene i den nye kolonialen dagligvarer som melk og brød, og godt påbegynte retter de kan lage ferdig i en fei når de kommer hjem. Kolonialen blir en butikk for dem som ikke har det så travelt – samtidig som småbarnsfamilier i tidsklemme får både i pose og sekk:
– Ole skal sørge for at reisen fra jord til bord går så raskt som mulig, at de med dårlig tid får med seg en nesten ferdig middag av høy kvalitet hjem. Gode råvarer sammen med gode råd og gode historier.

Ikke bare et "kjøleskap"

I 1922 reklamerte Ullevål Samvirkelag med at de var Vestre Akers ”mest velassorterte og største forretning”, med egne avdelinger for kjøtt, fisk og grønnsaker, melk, brød, delikatesser og isenkram. Siden den gang har det vært matbutikk i den staselige murbygningen på Damplassen 2 i Ullevål Hageby. Matvarekjeden Coop la ned driften av sin filial i huset i mai, og hvis alt går etter planen, åpner Elisabeth og Christopher Holm sin kolonial i midten av november.
– Vi vil lage en butikk som vi selv kunne ønske oss å handle i.

Bilder fra Havebyselskapets arkiver er en viktig inspirasjonskilde når den nye butikken skal ta form. Foto: Camilla Jensen

Bilder fra Havebyselskapets arkiver er en viktig inspirasjonskilde når den nye butikken skal ta form. Foto: Camilla Jensen

Holm & Holm er over gjennomsnittet interessert i mat. Da de giftet seg, dro de på noe som skulle bli en to år lang bryllupsreise, innom alt de kunne komme over av mathaller og torg i London. Nå er målet å gjenskape noe av stemningen fra yrende handelsliv og bugnende salgsboder.

– Dette skal bli et levende sted folk får et forhold til – ikke bare et "kjøleskap” på hjørnet hvor man stikker innom og henter det man har glemt å kjøpe andre steder, håper Christopher.
Butikkhyllene vil bære preg av både kort- og langreist mat; en gammel pasta-venn fra Gragnano i Italia skal levere pasta, det blir ferske, gedigne dadler fra Marokko, og sesongvarer fra lokale bønder.

Lang kjøpmannsdisk

– Vi skal våge å tenke smått nok, legge hodene våre på blokka og ta imot innspill og tilbakemeldinger fra kundene våre – lytte til dem og utvikle oss og butikken underveis. Lokalene vi har til rådighet er enestående, vi er ydmyke med tanke på at vi skal forvalte en handelstradisjon som er nesten hundre år gammel her i huset. Og vi skal gjøre det vi kan for at denne perlen skal skinne! lover gründer-paret.

Mange av detaljene fra originalbutikken blir bevart i ombyggingsprosessen, og en del inspirasjon til interiøret stammer fra gamle bilder av det opprinnelige samvirkelaget – blant annet en laaang disk, hvor Christopher gleder seg til å stå med kjøpmannsforkle og ta imot kunder.

Vil skape arbeidsplasser

– Å skape et par skikkelig gode arbeidsplasser – det holder jeg også høyt. Vi skal ha en sunn og god drift – både for kunden og oss som jobber der. Verdistyrt. Litt svulstig, kanskje, men det er det vi drømmer om, sier Christopher Holm.

Alt sammen er i tråd med Hagebyens grunnidealer – en bydel som ble bygget etter engelsk modell for arbeiderne på 1920-tallet. Den planlagte kolonialen, med sine 100 kvadratmeter, skal holde åpent 7 dager i uka, med slagordet ” Mat vi digger fra nær og fjern”.

Her får du alle varene i løsvekt

Les alle Smaks vinsaker her: Vinguiden

Meld deg på nyhetsbrev for Smak.no her
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.