Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

– Det som slo meg, var hvor lite farge det var i maten. Alt var hvitt eller brunt

Tekst
Matfoto

Da Aicha Bouhlou kom til Norge, ble hun slått av den fargeløse maten. Nå deler Instagram-kokken sine beste tips til krydret og fargerike retter.

Mange matglade kjenner Instagram-kontoen Aichabohlou, med matbilder fra Bergen - der hun bor, Frankrike - der hun har feriehus, og Marokko - der hun ble født. Nå er Bouhlou ute med sin første kokebok: «Aichas kjøkken». Som på Instagram bugner fatene i kokeboken av fikener, tomater, linser, avocado, gulrøtter, beter, plommer, aprikos, persille, koriander og ikke minst; granateple. Basen er alltid lik maten hun ble født til å like, maten hennes mor og bestemødre laget med det de dyrket i Marokko, senere i kolonihagen i Tyskland.

Rødbeter med gresk yoghurt.

Rødbeter med gresk yoghurt.

– Familien lærte meg å spise grønt, ikke fordi noen sa «det har du godt av», men fordi fargerik mat var det de spiste. Jeg mener, kvinnene hadde hennafargete hender og det var gullputer i sofaen, sier Bouhlou og ler; – man kan ikke spise ensfarget mat da.

Brunmaten

I mange år drev den marokkansk-tysk-norske kvinnen Bergensgalleriet Galleri Bouhlou. Galleriet lå i familiens hus. Det bodde kunstnere der i dagevis, noen ganger ukevis. Mat skulle de ha, sammen med mannen og de fire barna i familien til Bouhlou.

– Mange sier det er slitsomt å lage mat, at de ikke aner hva de skal finne på. Men det er ikke så vanskelig. Linser, kikerter og bønner er faste ting som går igjen på mitt kjøkken. Det er billig mat som smaker utrolig godt.

Saken fortsetter under annonsen

Veien fra kunst til mat var ikke så vanskelig:

– Mat er kunst i høyeste grad. Desto mer av farge du spiser, jo mer sunt og allsidig blir det. Det som slo meg da jeg kom til Norge, var hvor lite farge det var i maten. Alt var hvitt eller brunt. Kjøttkaker med brun saus. Fiskeboller i hvit saus. Hvit eller brun ost. Fiskepudding. Jeg ble nesten på gråten. Risengrynsgrøten på lørdag var høydepunktet, sier Bouhlou og ler.

Føderomfest

Da hun fylte 50 i forfjor, reiste hun med sine nærmeste for å feire på stedet der hun ble født.

Tagine med kylling, sitron og løk

Tagine med kylling, sitron og løk

– Oppå fjellet hos min bestemor, i et rom bygget i leire. Der er syv generasjoner Bouhlou blitt født. Jeg var så glad for å være der med tantene og bestemoren min, og for å vise mine norske nærmeste hvem jeg er. I Bergen er jeg et kjent ansikt, på grunn av galleriet. Men ingen har et bilde av hvem jeg egentlig er. Det var viktig, etter sykdommen.

Aicha Bouhlou hadde alvorlig kreft bak seg. Etter svært tøff behandling kunne hun ikke jobbe på samme måte lenger. Galleriet var lagt ned. Hun begynte å bruke Instagram.

– Jeg måtte finne på noe. Og jeg var blitt svært opptatt av ernæring, jeg leste mye om hva jeg kunne gjøre selv, som jeg egentlig hadde lært av mine foreldre. Jeg begynte å fotografere maten jeg laget, fange øyeblikkene. På tilbakemeldingene jeg fikk, skjønte jeg at jeg kunne gjøre noe ut av det.

En gang var Aicha Bouhlou og ektemannen Odd Nerbø ute og kjørte med faren hennes i Marokko. Plutselig stoppet han bilen midt i veien, hoppet ut og laget trafikkork. Han hadde oppdaget noen fantastiske meloner til salgs som han måtte smake på.

Kokebokforfatteren gjenkjenner mye av seg selv i foreldrene sine, som begeistringen over råvarene. Ett eget kapittel i boken er helt viet rødbeter, som hun elsker, og som kun var å finne syltet på glass da hun kom til Norge.

– Det jeg vil, er bare å spre matglede, sier Bouhlou.

-
+

Rødbeter med gresk yoghurt

  • 500 grødbeter
  • 1 ssolivenolje
  • 1 stksitron, saften
  • 1 stkhvitløksfedd, knust
  • 2 dlgresk yoghurt
  • 1 stkneve persille, hakket
  • salt og pepper

Pynt gjerne med litt grønne salatblader.

-
+

Kylling-, sitron-, og løktagine

  • 6 stkkyllinglår delt i to eller en kylling delt i biter
  • 1 sshavsalt + mer for å smake til
  • 8 stkfedd hvitløk. grovhakket
  • 2 tsspisskummen
  • 1 tspaprika
  • 2 tsgurkemeie
  • 3 ssekstra virgin olivenolje
  • 4 stkgule løk, halvert og skåret i skiver
  • 1 stkøkologisk sitron, skåret i tynne skiver
  • 1 dlsultanrosiner
  • 2 dlstore grønne oliven uten stein, gjerne flere
  • frisk koriander, hakket
  • pepper

Serveres med brød, ris eller couscous

-
+

Ceviche

  • 400 gtorskefilet
  • 4 stklime, saften
  • 2 tssukker
  • 0.5 tssalt
  • 1 stkgranateple
  • 1 stkliten rødløk, hakket
  • 1 stksitron, skallet
  • 2 ssolivenolje
  • fersk koriander, hakket
  • pepper

Søtpotet-hummus

  • 1 stkstor søtpotet, skrelt og i biter
  • 1 stkboks ferdigkokte kikerter
  • 2 ssvann fra kikertene
  • 2 sstahini
  • 2 stkhvitløksfedd, knust
  • 1 tsspisskummen
  • 1 stksitron - juice og litt revet skall
  • 2 ssekstra virgin olivenolje
  • salt

Første gang jeg smakt ceviche ble jeg momentant forelsket i retten. Den hadde alt jeg likte. Søt, surt og salt, fisk, chili og koriander, i tillegg er den enkel å lage. Denne ceviche møter mitt land i form av søtpotethumus med spisskummen og granateplekjerner.

Ceviche

Skjær torsken i biter, legg dem i en bolle. Bland sammen  limesaft, sukker, salt, chili, løk, revet sitronskall og pepper og hell over fisken. Bland godt sammen og sett i kjøleskapet i 2 timer.

Snu litt på fiskebitene underveis, slik at alle bitene blir godt marinert av sitrus. Smak til med mer salt og tilsett granateplekjerner, olje og hakket koriander rett før servering.

Søtpotet-hummus

Kok søtpotet til myk, hell av kokevann og bland bitene med de øvrige ingrediensene. Kjør alt til en pure i en kjøkkenmaskin eller stavmikser og smak til med salt. Hummus skal ha en myk konsistens. 

Server ceviche opp på hummusen toppet med noen dråper olivenolje eller som en del av et større måltid i en mezze.

 



(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.