Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Gårdsmelk rett på døren

Tekst
Dagilg leder Marianne Røed i Duggurd brenner for å få gode gårdsprodukter ut til folket. Foto: Ingerlise Wingaard.

Dagilg leder Marianne Røed i Duggurd brenner for å få gode gårdsprodukter ut til folket. Foto: Ingerlise Wingaard.

Matkasser, brød og kjøtt. Nå kan du også få fersk, økologisk melk levert på døren i Oslo og Bærum.

I tre år har bedriften Duggurd levert ferskt økologisk kjøtt fra små produsenter til abonnenter. Denne måneden utvider de med melkelevering - med ukentlig levering av økologisk melk rett fra gårsdsmeieriet til Olavsbråten gård på Noresund.

– De vi kjøper varer fra driver veldig allsidig, det er små gårder som har melk,kjøtt og grønnsaker. Vi har lyst til å vise at det henger sammen, og vi vil veldig gjerne få de varene ut, at ikke all melken skal gå i samme tanken der du blander melk fra flere gårder. Du mister noe på veien der, sier Marianne Røed

De første tilgjengelige 300 litrene ble revet bort av interesserte kunder, som også kan få økologiske surdeigsbrød fra Daglig brød på Abilsø i Oslo levert i samme pakke.

– Vi håper vi kan få mer, sier Marianne Røed.

Foreløpig kan ikke glassfalskene leveres tilbake for gjenbruk, men Duggurd håper å gjøre noe med det i fremtiden. Foto: Ingerlise Wingaard

Foreløpig kan ikke glassfalskene leveres tilbake for gjenbruk, men Duggurd håper å gjøre noe med det i fremtiden. Foto: Ingerlise Wingaard

Liten gård med eget meieri

Olavsbråten er en liten, økologisk gård med få dyr og lav produksjon på Noresund. De har et eget minimeieri, og melken de selger er så rett fra kyrne som det er lov i Norge: Det eneste som er gjort med den før den tappes på glassflasker og sendes avgårde er å pasteurisere den.

– Den er søtere og smaker mer enn vanlig melk, rett og slett, sier Marianne Røed om melken.

Hjemlevering av dagligvarer er et marked i vekst , enten det er ren netthandel eller abonnementstjenester som middagskasser eller enkeltvarer.

Marked i vekst

Brødboksen på Bestum i Oslo har i løpet av et års tid gått fra testsalg i et lite område til 6000 kunder i Oslo-området og en vekst på 10-15 prosent i uken. Ved bestilling før midnatt kjører de ut nybakte brød og helt ferskpresset juice og leverer rett på døren. På noen av rutene tilbyr Brødboksen også levering av melk som en ekstraservice.

– Grunnen til at grunnen til at nordmenn går i butikken mye mer enn alle andre er at de skal ha tak i brød og melk. Melk leverer vi ikke bedre kvalitet på enn butikken gjør, den eneste forskjellen er at kundene kan slippe å bære og lagre den i kjøleskapet, sier Brødboksen-gründer Arnulf Refsnes.

Melk er fortsatt et marginalt produkt også for Brødboksen.
– Nå gjetter jeg, det er kanskje ti prosent av kundene som bestiller melk. Jeg tror rett og slett det ikke har gått opp for dem hvor enkelt det er og at det koster det samme som det koster på Rema, sier han.

Morgenlevering.no leverer alt fra grovbrød og granola til ferdige frokoster med juice og roser over store deler av Sør-Norge ved hjelp av avisbud, som også kan komme seg inn i bygårder og levere på folks dørmatter der.

Melken fra Duggurd leveres kun ukentlig om ettermiddagen, men er den eneste som leverer melk fra én enkelt gård.

– Leveringen kommer på ettermiddagen. Hvis folk ikke er hjemme blir den satt på trappen, og man kan sette frem sin egen kjølebag, sier Røed.

Annerledeshotellet som er selvforsynt med melk og kjøtt

Les alle Smaks vinsaker her: Vinguiden

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.