Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Her er de beste fiskerestaurantene utenfor Lisboa

Tekst
Foto
Adraga og Cascais, Portugal
Postkort. Husklyngen Azenhas do Mar klynger seg fast i fjellsiden. Restaurante Da Adraga ligger helt nede ved stranden.

Postkort. Husklyngen Azenhas do Mar klynger seg fast i fjellsiden. Restaurante Da Adraga ligger helt nede ved stranden.

Fete og vakre. Sardinene smaker best i sommermånedene. Da er de på sitt feteste.

Fete og vakre. Sardinene smaker best i sommermånedene. Da er de på sitt feteste.

På stranden noen få kilometer utenfor Lisboa, ligger noen av Portugals beste restauranter.

Forbi Sintras fargerike palasser og ned den smale veien som bukter seg mot målet, mot havet. Forbi frukttrær, dyrket mark og murhus. Så, ved veis ende, havet med hvite bølgetopper piskende hardt mot den taggede kyststripen – Adraga-stranden utenfor Lisboa.

En shortskledd surfer subber forbi røde plaststoler med noen kilo av det forunderlige havdyret andeskjell mellom nevene. Han går inn en kjøkkendør. Det er bare minutter før lunsjserveringen på Restaurante Da Adraga, strandens eneste restaurant, starter. I 2012 omtalte den spanske stjernekokken Sergi Arola dette stedet som verdens beste strandrestaurant – et slitt spisested med maritime referanser på veggene og imponerende kakedisk.

Surferen. Når André Pedroso ikke jakter store bølger, sanker han andeskjell som han selger til restaurantene langs kysten nordvest for Lisboa.

Surferen. Når André Pedroso ikke jakter store bølger, sanker han andeskjell som han selger til restaurantene langs kysten nordvest for Lisboa.

– De beste stedene for å spise sjømat inne i byen er proppfulle av turister, det er umulig å spise der, fnyser en gjest mens han prøver å tenne en sigarett i blåsten.

Deler av Lisboas økende turistmasse, samt noen av byens over snittet bemidlede innbyggere, trekker ut av storbyen for sin foretrukne kost, til den smale kyststripen nordvest for hovedstaden.

Hvitvinsperle. Regionens fyldige hvitvin fra Colares står godt til grillet hvit fisk.

Hvitvinsperle. Regionens fyldige hvitvin fra Colares står godt til grillet hvit fisk.

Blikkontakt. Restaurantene ved Lisboa-kysten lar gjestene studere fisken nøye før de velger sin lunsj.

Blikkontakt. Restaurantene ved Lisboa-kysten lar gjestene studere fisken nøye før de velger sin lunsj.

FETE SARDINER

– Vi skulle gjerne gitt stedet en oppfriskning, men det er vanskelig når vi ligger i nasjonalparken, forklarer Jorge Pimenta (47), mannen med den hese stemmen som driver stedet sammen med sin kone, Luisa.

Havsalt og mange tiår med konstant vind preger bygningen som ble reist i en tid det hverken fantes strøm eller innlagt vann på Adraga. De store vinduene mot havet spyles for salt, og ikke lenge etter er det lille rommet fylt av sultne portugisere – og et humørfylt, eldre britisk par som forteller at de kommer hit minst fire–fem ganger i løpet av året.

– Du finner ikke bedre fisk, sier mannen.

Nasjonens essens. Bulhão pato er en fyrig kombinasjon av dampede skjell i sin egen kraft, fersk koriander og hvitløk.

Nasjonens essens. Bulhão pato er en fyrig kombinasjon av dampede skjell i sin egen kraft, fersk koriander og hvitløk.

Oppvartende. Servitørene på Azenhas do Mar er på alerten.

Oppvartende. Servitørene på Azenhas do Mar er på alerten.

Det er liten vits å kikke i menyen på Adraga. Det som gir vann i munnen, er det som bæres inn kjøkkendøren minuttene før åpningstid. Maten kommer rett fra havet, får et dryss salt og legges over kullet på den langstrakte grillen inne på kjøkkenet.

Glinsende store, fete sommersardiner plasseres på bordet med ben, hode og det hele.

– Vi jenter vil jo helst være tynne, men vi vil at våre sardiner skal være fete, sier kokken Luisa Pimenta og ler.

– Det er vel slik vi også vil ha jentene våre – som sardiner, ikke tørre og tynne som modeller, repliserer ektemannen med et betryggende blikk.

Denne dagen er det fisken sargo som er stjernen. Den ligner en havbrasme, men har en dypere smak.

Røde seil. Furnas do Guincho ligger mellom Guincho-stranden og Cascais. Ulastelig antrukket i glass, stål 
                      og et duvende tak.

Røde seil. Furnas do Guincho ligger mellom Guincho-stranden og Cascais. Ulastelig antrukket i glass, stål og et duvende tak.

Trallekelnere. Det trilles og pilles i fersk fisk og grønnsaker på Furnas do Guincho.

Trallekelnere. Det trilles og pilles i fersk fisk og grønnsaker på Furnas do Guincho.

PIGG FISK

– Det er fullt. Nei, det er helt fullt. Beklager, men vi har ingen bord.

En smått oppgitt hovmester på restauranten Furnas do Guincho like utenfor feriebyen Cascais et par mil sør for Adraga, har ikke gjort annet enn å svare nøyaktig det samme til telefonoppringninger i en halvtime.

Sjøen er roligere på sørsiden av Cabo da Roca, Europas vestligste fastland. Som et moderne restaurantpalass med høye glassvegger, rette kanter og terrasser, ligger fiskerestauranten og hviler med alle sine bekvemmeligheter over spisse kampesteiner ned mot havet. En delegasjon ministre fra Elfenbenskysten med tv-team på slep opptar et av langbordene. Den helgrillede piggvaren som serveres her, er skinnende og full av spenstig kraft. Fersk sjømat er også trekkplasteret på en annen fiskerestaurant, Azenhas do Mar, men portugisere har ikke det samme asketiske forholdet til sin sjømat som broderfolket langs Galicias kyst lenger nord.

Overkokte poter og grønnsaker som tilbehør forekommer, det samme gjør frosne reker fra Madagaskar. Finn frem til disken med fersk fisk. Det er der henrykkelsen ligger.

Ut mot havet. Gjestene sitter nærmest i havskorpen mens på Azenhas do Mar.

Ut mot havet. Gjestene sitter nærmest i havskorpen mens på Azenhas do Mar.

– Bulhão pato! Dette er vår nasjonale stolthet!

Den unge servitøren kommer med et glass tørr hvit colares, og etterhvert dampede lubne hjerteskjell i sin egen kraft, tilsmakt fersk koriander og hvitløk, fetet opp med smør og olivenolje.

Solen har akkurat forlatt dagen da en grillet mulle finner veien til bordet. Den sprø grillskorpen på den rødlige fisken skjuler et fiskekjøtt med en nesten hummeraktig konsistens.

Restaurante Da Adraga
Rustikk grillet fisk ved forblåst strand
restaurantedaadraga.com
Adresse Almoçageme Rua da Praia da Adraga 2705–065 Colares Portugal
Telefonnummer +351 21 928 0028

Restaurante Furnas do Guincho
Stor funkisrestaurant med tralletrillende kelnere
furnasdoguincho.pt
Adresse Guincho 2750–642 Cascais Portugal
Telefonnummer +351 21 486 9243

Azenhas do Mar Restaurante Piscinas
Populær restaurant i vakker landsby med smakfulle klassikere
azenhasdomar.com
Adresse Azenhas do Mar, 2705–104 Colares-Sintra, Portugal
Telefonnummer +351 21 928 0739(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.