- En enkel saus som alle kan lage

Tekst
følg meg

Vil du få varsel hver gang Gøril Sæther publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Denne bacon og løk-vinaigretten er perfekt til hvit fisk.

Å lage saus kan få selv en habil hjemmekokk i villrede. Vi vet jo hvordan det går: Sausen koker over eller svir seg, mens du visper og rører for harde livet. Eller?

Så vanskelig behøver det ikke være. For det første trenger du ikke røre. For det andre trenger du ikke engang en kjele. Denne bacon og løk-vinaigretten kan tilberedes i en ildfast form.

- Dette er en enkel saus som alle kan lage, sier Jostein Medhus, kokk på Kulinarisk Akademi og manager for Det norske kokkelandslaget.

- Denne sausen passer til skrei, men også annen hvit fisk, som sei, torsk og hyse, sier Medhus.

Med saltet og syren i bacon, kapers og balsamicoeddik vil den hvite fisken komme til sin rett, særlig skreien, som er i sesong til slutten av mars.

Jostein Medhus er kokk og matfaglig rådgiver ved Kulinarisk Akademi.   

Eddik og olje

En vinaigrette i sin enkleste form er blanding av olje og eddik, mest kjent som salat-tilbehør.

- Vinaigretter er også regnet som sauser. Denne sausen viser at alt ikke trenger å være hands-on, sier Medhus.

Variasjonsmulighetene er mange: har du bacon og sjalottløk som grunnelementer, kan du tilsette urter etter smak og behag, variere med ulike typer eddik, for eksempel sherryeddik, og kanskje en dæsj grov sennep.

Folk er generelt veldig opptatt av oppskrifter, sier Medhus. Når en har øvd seg litt på sauser, kan en godt forsøke å fri seg fra oppskriftene og heller prøve seg frem.

- Mange sauser kan tilpasses og justeres slik en selv ønsker, sier Medhus.

Denne vinaigrette-sausen kan også lages i en vanlig kjele, etter samme prinsipp: start med å steke baconterninger, deretter sjalottløken etterfulgt av olje, eddik og krydder.

Medhus minner om at sauser egner seg godt til frysing, og slik kan du ha et eget «sauselager» å ta av.

- Mye av det vi gjør på kjøkkenet, handler jo om planlegging. Jo mer du kan ha klart på forhånd, desto bedre, sier Medhus og kokkemakker Kristian Rønnestad.
Medhus' tips er å fryse sausen i isbitform.

- Når du skal tine sausen, kan du varme opp porsjonene i en kasserolle og tilsette et par skjeer vann for å unngå at væske forsvinner fra sausen.

-
+

Bacon og løk-vinaigrette

  • 250gbacon, kuttes i terninger
  • 3sssolsikkeolje/rapsolje
  • 4stksjalottløk i tynne ringer
  • 2sskapers
  • 2ssolivenolje
  • 2ssbalsamicoeddik eller sherryeddik
  • 1sshakket gressløk

Slik gjør du:

  • Sett ovnen på 220 grader.
  • Ha solsikkeoljen og baconterninger i en ildfast form. Stek i ovnen i 10-15 minutter.
  • Tilsett så sjalottløken og sett så formen inn igjen i 7-10 minutter slik at løken blir mør.
  • Ta ut formen og tilsett resten av ingrediensene. Serveres med stekt skrei, eller andre typer hvit fisk.


Les også:
Eplesaus  er godt til laksen

Ute etter enkel middag? Prøv denne langpanneretten: Latmannsmiddag

Fem om dagen er ikke nok: Ti om dagen gir mindre sykdom

Disse engelske vinene er på nivå med champagne: Englands beste bobler er endelig i Norge

Anbefalte videoer

Kommentarer

DN vil gjerne at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ønsker en god og saklig debatt, og krever at du debatterer under fullt navn. Innlegg skrevet med anonyme brukernavn og kallenavn vil bli slettet. Av sikkerhetsmessige årsaker sletter vi også poster med linker. Debatten modereres underveis. Vi fjerner innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom.

Med vennlig hilsen
Amund Djuve, sjefredaktør