—Det er ikke mange jenter på kjøkkenet

Tekst
følg meg

Vil du få varsel hver gang Sarah Hambro publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Heidi Bjerkan ved restaurant Credo i Trondheim forsøker å være et forbilde bare ved å stå i yrket så lenge som hun har gjort. Foto: Neumann, Roger/VG/NTB scanpix/VG/NTB scanpix

Kvinnelige kokker er nesten usynlige på restaurantbransjens stjernehimmel. Heidi Bjerkan er en av få norske kvinner som hevder seg i toppskiktet.

— Jeg føler at jeg forsøker å være et forbilde med at jeg fortsatt jobber som kokk, at det går an i min alder, sier Bjerkan, som er født i 1970. Hun driver restauranten Credo i Trondheim og ble ifjor kåret til årets kjøkkensjef av Norges kokkemestres landsforening.

— Kvinner er dårlig representert i Norge, men jeg føler det vil endre seg litt. Vi har tre nye lærlinger og har tatt inn to nye jenter, men det er ikke mange jenter på kjøkkenet, sier kokken, som denne uken var den eneste fra Norge som holdt en presentasjon på Parabere Forum, en konferanse som samler store deler av den kvinnelige gastronomiske eliten i verden.

Konferansen, som fokuserer på kvinner og bærekraft i mat-, vin- og restaurantbransjen hadde den manglende kvinneandelen i bransjen som et av årets hovedtemaer.

Det er et problem når du snakker til kvinner og de sier, «Jeg vet ikke om jeg kan gjøre det, folk vil synes jeg er en kjerring». Da sier jeg: «Gå og gjør jobben,» sier Dominique Crenn (nr 3 fra høyre), kåret til verdens beste kvinnelige kjøkkensjef i 2016. Foto: azzurra primavera photographer

Blinke lille stjerne der

Da Michelinguiden delte ut årets nye nordiske stjerner i Stockholm for to uker siden, ble ikke en eneste kvinne kalt opp til scenen. Det samme var tilfellet da guiden nylig delte ut stjerner for Italia, Spania og Portugal. På den prestisjefylte listen over verdens 50 beste restauranter, har kun én eneste restaurant en kvinnelig kjøkkensjef, og blant de 10 norske vinnerne av Bocuse d'Or gjennom tidene er alle vinnerne menn.

– Hvorfor snakker vi om kjønn? Talent kjenner ikke til kjønn, sier Maria Canabal. Den fransk-spanske journalisten er initiativtaker til konferansen Parabere Forum som samlet flere hundre deltagere fra verdens gastronomiske elite for å snakke om kvinner og bærekraft i mat- og restaurantbransjen i helgen.

– Det store spørsmålet for vår industri er: Er vi mer innstilt på å se talent når det kommer i en maskulin form?, sier Canabal.

Kvinnelige toppkokker

Tilstede var blant annet kjøkkensjefen på det som i mange år har vært regnet som Afrikas beste restaurant, Margot Janse fra The Tasting Room; og Dominique Crenn, ifjor kåret til verdens beste kvinnelige kjøkkensjef – en pris hun har uttalt hun håper ikke eksisterer om to år.

Kvinner står fortsatt for brorparten av all matlaging hjemme. De er omtrent like mange som mennene på kokkeutdanninger i flere land. Men hvor blir de av?

– Vi trenger åpenbart fortsatt å snakke om dette. Det skulle ikke vært nødvendig, men vi må fortsatt gjøre det på grunn av arrogante og uvitende folk, sa Margot Janse.

Parabere Forums initiativtager Maria Canabal i samtale med den sør-afrikanske kjøkkensjefen Margot Janse Foto: azzurra primavera photographer

Gutta får oppmerksomheten

«Alle» vet hvem kokkene René Redzepi, David Chang og Alex Atala er, men hvem har hørt om Margot Janse, Anne Sophie Pic, årets «beste kvinnelige kjøkkensjef» slovenske Ana Ros, for ikke å snakke om Dominique Crenn?

– Det hadde vært bra hvis det var flere [kvinner som fikk priser]. Selvfølgelig hjelper det med anerkjennelse. Man får kanskje litt mer boost for å gjøre jobbe enda bedre, sier Heidi Bjerkan, samtidig som hun presiserer at priser kanskje ikke er det viktigste å trakte etter.

– Det er fint å få anerkjennelse, men dette handler ikke om prisene, det handler om hva du gjør med dem, sa Crenn selv under konferansen.

Den rådende kulturen på restaurantkjøkkener er ofte for militaristisk til at kvinner trives der, mener journalist Maria Canabal. Foto: azzurra primavera photographer

Andre ambisjoner?

– Jenter har kanskje andre tanker om hva de vil og vil ikke være på den typen kjøkken, sier Heidi Bjerkan.

Canabal sier at restauranter må bli bedre på å tiltrekke seg kvinnelig talent og å holde på dem.

– Utskifting av personale er dyrere enn tomme bord, sier hun.

"Vært litt for dårlige til å «spotte» jentene

Norsk sjømat til verdens kokkeelite

- En enkel saus som alle kan lage

Anbefalte videoer

Kommentarer

Nattestengt 2300-0700: Debatten i DN er stengt mellom klokken 2300 og 0700. Vi ønsker deg velkommen tilbake.