Børst støvet av 80-tallets gastronomiske hit

Tekst
følg meg

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Pirouette Fendant du Valais 2015 sammen med ostefondue er en perfekt avslutning på vinterens skiturer.   

Ostefondue er den ultimate «guilty pleasure».

Smeltet, varm, boblende og rennende ost. Kan det bli bedre?

Fakta: Ostefondue 

Gryte med smeltet ost til dypping.

Har vært laget i Sveits siden 1600-tallet, men den gang med egg. Den ostefonduen man ser i dag kom på slutten av 1800-tallet, og ble frontet som en sveitsisk nasjonalrett på 1930-tallet av den sveitsiske osteforretningen i et forsøk på å få opp ostespisingen i landet.

Gruyère, raclette, comte, appenzeller, vacherin og emmental er alle oster man kan bruke i en fondue. Og aller helst en blanding.

Ja, det kan det. Er man så heldig å få tak i en sveitsisk hvitvin laget av druen chasselas, så vil den bare løfte denne varmende alperetten.

Laget av et utvalg av smaksrike og faste franske og sveitsiske oster sammen med hvitvin og hvitløk er den blitt løftet frem som Sveits' nasjonalrett. Ofte servert sammen med biter av loff, syltede små løk og agurker i tillegg til spekeskinke.

Kjært barn har mange navn, og chasselas er kanskje druen med flest. Den skifter navn i nærmest hver en liten vinproduserende avkrok i Sveits, og kan også bli kalt fendant, gutedel og perlan, samt en rekke andre navn. Nytes en chasselas alene, kan den virke noe nøytral og veik, med en nærmest tropisk frukt og beskjeden friskhet. Men når den settes sammen med ostefondue skjer det noe med både vinen og retten. Mens førstnevnte får en mer sammensatt smak, er den med på å friske opp osten. Kombinasjonen resulterer i en ny og vidunderlig kremet smak som man sent glemmer.

Fakta: Pirouette Fendant du Valais 2015

88 poeng

Dufter av epler og aprikoser. Fyldig og rik frukt på smak med et lett sødmefullt preg og en balansert syre kombinert med en fyldig og fersk lang og tørr utgang. Drikk nå.

Albert Mathier & Fils, Valais, Sveits

227,50 kroner, 3121301, bestilling, Gastro vin

Anbefalte videoer

Kommentarer

DN vil gjerne at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ønsker en god og saklig debatt, og krever at du debatterer under fullt navn. Innlegg skrevet med anonyme brukernavn og kallenavn vil bli slettet. Av sikkerhetsmessige årsaker sletter vi også poster med linker. Debatten modereres underveis. Vi fjerner innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom.

Med vennlig hilsen
Amund Djuve, sjefredaktør