Fin flyndre med fennikel

Tekst

Vil du få varsel hver gang Sarah Hambro publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Lag fiskemiddagen i ovnen med fennikel og vermut.

Når fileter av sart flyndre får følge av aromatisk fennikel og vermouth i ovnen, blir fiskemiddagen til noe utenom det vanlige - med mindre innsats enn vanlig.

Metoden, med å delvis dampe fennikelen i vinen under dekke, er Jamie Olivers. Men fennikel alene gjør ingen middag. Med fisk i formen de siste ti minuttene, og litt brød eller ris ved siden, blir dette derimot fullverdig og velsmakende middagsmat.

Fennikkel med smørflyndre, kapers og mandler.  

Vi har brukt smørflyndre, men fileter av enhver hvit flyndrefisk vil fungere bra her. Bare husk at steketiden kan øke hvis filetene er i den tykke enden, og hvis du bruker bittesmå rødspettefileter, kan det gå enda raskere enn 10 minutter.

Robust fennikel

Fennikel er en undervurdert og overraskende robust grønnsak. Den kan spises rå, men tåler godt ganske langvarig og tøff varmebehandling. Med sin aniskaktige sødme passer den godt sammen med fisk, i likhet med tørr vermut. Den som ikke har en flaske Noilly Prat stående parat på kjøkkenet, kan godt bruke en hvitvinslant isteden.

Denne rettens eneste aber er at den til tross for sine tydelige smaker lett ser litt blek ut om nebbet hvis ikke det var for garnityren. Fisken får derfor følge av både kapers og skivede mandler på vei inn i ovnen; sistnevnte får ekstra fin farge hvis du tør å skru opp grillen et par minutter helt på slutten. Pynt deretter med hakket persille og de grønne frynsene fra toppen av fennikelen.

Ovnsbakt fennikel med flyndre er en enkel og smakfull måte å tilberede fisk på.  

-
+

Fennikkel med smørflyndre, kapers og mandler

  • 2ssSmør
  • 3stkFennikel
  • 1stkFedd hvitløk
  • 2dlTørr vermut (eller hvitvin)
  • 300gFileter av smørflyndre eller annen flat, hvit fisk
  • Salt og pepper
  • 0.50stkSitron i skiver
  • 3ssFlakede mandler
  • 2ssKapers (helst i salt, ikke fra lake)
  • 2ssFlatbladet persille.

Slik gjør du:

  • Varm ovnen til 220 grader.
  • Skjær toppene, bunnen og de groveste ytterlagene av fennikelen. Legg de grønne, frynsede bladene til side, og skjær fennikelene på langs i ca. 1 cm tynne skiver.
  • Skjær hvitløken i tynne skiver. Legg fennikelen i langpannen, topp med smør og hvitløk og hell vinen over. Ha på salt og pepper.
  • Ta et stykke bakepapir og væt det under springen. Krøll det sammen med hendene så det blir mykt, rett det ut igjen og legg det over fennikelen i langpannen. Dytt kantene ned i langpannen så fennikelen får dampe.
  • Bak fennikelen i 20 minutter og ta pannen ut av ovnen.
  • Fjern papiret og legg fiskefiletene oppå fennikelen. Legg en sitronskive på hver fiskefilet, topp med salt, pepper, skivede mandler og kapers. Sett inn i ovnen igjen og stek i ca 10 minutter, til fisken ikke lenger er gjennomskinnelig.
  • Nøyaktig steketid avhenger av filetenes tykkelse. Skru gjerne på grillen i et par minutter hvis du synes retten er litt blek.
  • Ta ut av ovnen og dryss over de grønne bladene fra fennikelen og hakket persille. Server med godt brød, grønn salat, ris eller potetmos etter ønske.

Anbefalte videoer

Kommentarer

DN vil gjerne at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ønsker en god og saklig debatt, og krever at du debatterer under fullt navn. Innlegg skrevet med anonyme brukernavn og kallenavn vil bli slettet. Av sikkerhetsmessige årsaker sletter vi også poster med linker. Debatten modereres underveis. Vi fjerner innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom.

Med vennlig hilsen
Amund Djuve, sjefredaktør