Ovnsbakt kyllingsalat med søtpoteter og krutonger

Tekst

Vil du få varsel hver gang Sarah Hambro publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Ovnsbakt kylling er en klassiker. Slik lager du hele måltidet i samme langpanne.

Kylling til hverdags er altfor ofte bleke kyllingbryst tilberedt i all hast. Kylling stekt i ovn tar litt lengre tid, men er betydelig mindre arbeid og gir et betydelig bedre resultat. Med søtpoteter, løk og krutonger på ett brett, blir hverdagsmiddagen rene festen.

Regler for langpannesteking

Det er lett å si «det er ikke så nøye» om mat i langpanner. Men noen viktige huskeregler er det:

Steketiden vil ikke bare variere fra ovn til ovn, men også med hva slags langpanne eller ovnspanne du bruker. Denne oppskriften og andre denne serien er laget i lette metall-langpanner med så lave kanter som mulig uten at det blir søl. Da får den varme luften maksimal kontakt med maten, og resultatet blir kortere steketid og ofte sprøere overflater. Med et ovnsfat i keramikk vil det ta en god del ekstra tid å varme opp keramikken før maten blir varm, og da øker steketiden.

Størrelsen teller

Et annet viktig aspekt ved langpannemat er at ingrediensene i pannen bør ha noenlunde samme steketid, enten ved at hver råvare trenger like lang tid i pannen, eller ved å justere størrelsen på bitene av hver råvare så de blir ferdige samtidig.

Lun kyllingsalat med søtpoteter, løk, krutonger og rucola er enkel middag for hele familien.  Foto: Øyvind Elvsborg

Sprø og saftig om hverandre

Legg krutongene i mot slutten. Kyllinglår trenger et sted mellom 45 og 60 minutter i ovnen, og på samme tid får grove biter av løk og søtpotet deilig, myk konsistens og en sprø, karamellisert overflate.

Krutonger av tørt brød vendt i olje vil derimot bli både vasstrukne og svidd dersom du legger dem i fra begynnelsen av.

Avbryt derfor det du holder på med mot slutten av kyllingens steketid for å legge krutongene spredd i langpannen de siste ti minuttene. Når du tar maten ut er alt det andre varmt og saftig, mens krutongene er gyldne og sprø.

Da er det så enkelt som å løfte kyllinglårene over på et annet fat for å hvile i noen minutter, mens du fullfører måltidet ved å vende inn rucolablader og rødvinseddik til en lun salat.

Deretter er det bare å løfte kyllingen tilbake igjen og si «Middagen er servert - alt på ett brett».

Kyllinglår i langpanne med krutonger, søtpotet og løk blir en varm og enkel salat.   

-
+

Kyllinglår med søtpoteter, rødløk og krutonger

  • 4stkStore kyllinglår
  • 1dlOlivenolje
  • 1tsSalvie
  • 1tsRosmarin
  • Salt og pepper
  • 750gSøtpotet, skrelt og skåret i 2,5 store biter
  • 1stkStor rødløk, skåret i 8 båter
  • 200gTørt brød (helst loff eller landbrød) skåret i 2,5 cm store terninger.
  • 100gRucola eller annen salatblanding
  • 2ssRødvinseddik

Slik gjør du:

  • Varm ovnen til 200C.
  • Skrell og kutt søtpoteter og løk i biter.
  • Legg dem i en smurt ovnspanne og dryss med salt og pepper. Hell over halvparten av oljen og bland godt sammen med hendene.
  • Legg kyllinglårene på toppen av grønnsakene, pensle litt av oljen på dem og dryss med urter, salt og pepper.
  • Stek i ovnen i 35-40 minutter, litt avhengig av størrelsen på kyllinglårene.
  • Vend brødterningene i resten av oljen og spre dem ut over langpannen der kyllingen ligger. Sett pannen inn i ovnen igjen og stek videre i 10 minutter, til krutongene er sprø og gyldne.
  • Ta pannen ut av ovnen og løft kyllinglårene over på en tallerken. Ha rucolaen og eddik i langpannen og bland sammen med grønnsakene og krutongene til en salat. Legg kyllingen tilbake igjen og server.

Prøv også disse langpannemåltidene

Anbefalte videoer