Nyt Bleu d'Auvergne på et stykke krydderbrød med Arbois Vin de Paille fra 2007.   

Roqueforts ukjente fetter

Tekst
følg meg

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Nyt blåmuggosten som går roquefort i næringen – gjerne med et glass søt vin.

Fakta: Bleu d'Auvergne 

Fransk blåmuggost på kumelk

Skapt av ostemaker Antoine Roussel på midten av 1800-tallet.

Kan beskrives som en roquefort på kumelk fra kvegrasene salers og aubrac.

Beskyttet AOP-merkevare i 1975.

Hvert år lages 5500 tonn bleu d'Auvergne fordelt på ti produsenter.

Osten veier to–tre kilo, men fås kjøpt i stykker.

Osten bleu d'Auvergne begynte sitt liv som en etterligning av sin berømte fetter, roquefort. Det var bondesønnen og ostemakeren Antoine Roussel som på midten av 1800-tallet oppdaget at ostene hans smakte godt etter at de hadde fått mugg på seg. Etter en rekke eksperimenter fant han ut at muggen smakte bedre inni osten enn utenpå – og begynte å føre nåler med muggsopparten Penicillium roqueforti inn i osten, slik at den kunne jobbe innenfra.

Bleu d'Auvergne lages utelukkende i regionen Auvergne i fjellmassivet Massif central midt i Frankrike, og er i dag en av de mest berømte ostene fra denne regionen.

Som blåmuggoster flest passer den best sammen med en søt vin, og da gjerne en Vin de Paille. Dette er en dessertvin som lages flere steder i Frankrike, men utelukkende på tørkede druer. I Jura lager søsknene Rolet en strålende utgave av druene Poulsard, Chardonnay og Savagnin. De blir tørket i tre måneder, før en treg fermentering starter. Vanligvis stopper denne på rundt 15 prosent alkohol. Så lagres vinen på eikefat i to år.

Fakta: Arbois Vin de Paille 2007

92 poeng

Dufter av voks, kaffe, tørkede aprikoser og honning. Fyldig, søt og rik frukt på smak, med flott fylde og en lang, rik og søt utgang. Nå til 2030.

Rolet, Jura, Frankrike

329,90 kroner, 3005502, 375 ml, bestilling, B&R Wines

Denne tyktflytende og søte vinen – i 2007 satt man igjen med 120 gram sukker per liter etter fermenteringen – fanger opp den salte og smaksrike bleu d'Auvergne og gir en perfekt kombinasjon av søtt og salt.

Anbefalte videoer

Kommentarer

DN vil gjerne at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ønsker en god og saklig debatt, og krever at du debatterer under fullt navn. Innlegg skrevet med anonyme brukernavn og kallenavn vil bli slettet. Av sikkerhetsmessige årsaker sletter vi også poster med linker. Debatten modereres underveis. Vi fjerner innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom.

Med vennlig hilsen
Amund Djuve, sjefredaktør