De beste vinene til påskelammet

Tekst
følg meg

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Påskelammet smaker enda bedre med den rette vinen.  Foto: Sune Eriksen

Dette er de beste vinene til påskelammet fra Polets hyller.

Lam er en selvfølge i påsken, gjerne i form av et saftig lammelår eller lammestek. Med den store fordelen at dette er retter som kan lage seg selv i ovnen, mens man selv er på skitur.

I påskemåneden spiser nordmenn nær tre ganger­ så mye lam som ellers i året, selv om vårens kjøtt stort sett bare er å finne i frosne varianter.
Lammet er det eldste påskesymbolet og var opprinnelig en offergave, som strekker seg tilbake til 1200 år før Kristus, da jødene ifølge Det gamle testamentet var fanget i Egypt. Om ikke et lam ble ofret og dets blod strøket over dørstolpen, kunne døds­engelen slå til. Det var derfor viktig å finne det beste lammet til ofring, man tok gjerne det første lammet som ble født om våren.

Klassikere

Lammekjøttet har mye egensmak og fett, noe som krever viner med sterk karakter, spenstig syre og tydelige tanniner. I tillegg krever det klassiske tilbehøret hvitløk og rosmarin en vin med god fruktighet. Tradisjonen tro nyter vi gjerne en rødvin fra Bordeaux eller Rioja til lam. Men det finnes­ en rekke andre druer som harmonerer godt med lammesmaken.

Druene nebbiolo, aglianico og sangiovese fra Italia­ har alle imponerende syre- og tanninstruktur og er perfekte samarbeidspartnere. Tannat fra det sørvestlige Frankrike, tradisjonelt laget malbec fra Argentina, samt baga fra Portugal er også druer­ med kraft nok, og er i likhet med spanske tempranillo og globetrotteren­ cabernet sauvignon gode lammekombinasjoner.

Her er noen vinfavoritter i magnumflasker som kun er inne i et par butikker:

94
Navn: Ch. Calon-Segur  1998
Produsent:  Calon Ségur, Bordeaux, Frankrike
Pris: 2 199,90  Varenummer: 3547905  Bestillingsutvalget,  Importør: Moestue Grape Selections AS

Dufter av klassisk bordeaux med hint av sedertre og lær med hint av tobakk og moden frukt. Nydelig og klassisk tilgjengelig moden frukt på smak med perfekt avslipte og tilgjengelige tanniner. Finnes også i enkeltflaske.   MB

92
Navn: Silvia Rivella Barbaresco  2013
Produsent:  Silvia Rivella, Piemonte, Italia
Pris: 1 199,90  Varenummer: 7262905  Bestillingsutvalget,  Importør: Winemoods AS

Floral duft med hint av jordbær og sopp med hint av lær. Utrolig delikat og lett begynnende moden frukt med en balansert syre og lett tørre delikate tanniner.   MB

Her er de beste vinene til påskens lammemiddag fra Polets hyller.

Anbefalte videoer

Kommentarer

DN vil gjerne at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ønsker en god og saklig debatt, og krever at du debatterer under fullt navn. Innlegg skrevet med anonyme brukernavn og kallenavn vil bli slettet. Av sikkerhetsmessige årsaker sletter vi også poster med linker. Debatten modereres underveis. Vi fjerner innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom.

Med vennlig hilsen
Amund Djuve, sjefredaktør