Raimonds Tomsons fra Latvia er Europas beste vinkelner

Tekst
følg meg

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Vinkelner Raimonds Tomsons fra Latvia feirer seieren foran Julia Scavo fra Romania, Piotr Pietras fra Polen og David Biraud fra Frankrike.  Foto: JOE KLAMAR

Sent i natt ble det klart: Raimonds Tomsons fra Latvia er den nye europamesteren i sommelierfaget.

EM for vinkelnere har denne uken gått av stabelen i Wien i Østerrike. Hele 37 kandidater fra hele Europa i tillegg til Maldivene, Sør-Afrika og Marokko deltok.

Test på test

De innledende rundene bestod av en 23 minutter skriftlig blindsmaking av en hvit- og en rødvin, som viste seg å være fra henholdsvis Alsace og Portugal. Deretter måtte deltakerne identifisere tre sorte glass med drikke. Teoriprøven som alle deltagerne må igjennom hadde denne gang stor vekt på Øst-Europa, Nord-Afrika og de østlige Middelhavslandene.

Som praktisk moment fikk kandidatene to minutter til å servere vin fra flaske med glasskork, såkalt vinolok.

Raimonds Tomsons var den beste vinkelneren blant 37 under Europamesterskapet for vinkelnere i Wien denne uken.  Foto: AFP PHOTO/ JOE KLAMAR


Av de 37 konkurrerende sommelierene ble de 12 beste tatt ut til semifinalen. Den bestod av kandidater fra landene England, Irland, Danmark, Sverige, Polen, Latvia, Frankrike, Hellas, Russland, Tsjekkia, Romania og Sveits. Vanligvis går kun tre kandidater til finalen, men etter en rekke praktiske prøver ble det i går kveld avgjort at finalen denne gang bestod av fire kandidater fordi det var veldig tett i toppen etter semifinalerunden.
Til finalen kom David Biraud fra Frankrike, Piotr Pietras fra Polen, Julia Scavo fra Romania og Raimonds Tomsons fra Latvia.

Simon Zimmermann er Norges beste vinkelner

Norsk nedtur

Etter flere blindsmakinger, dekantering, skjenking av champagne, billedquiz og retting av vinkart i finalen gikk Raimonds Tomsons fra restaurant Vincents i Latvias hovedstad Riga av med en soleklar seier. Piotr Pietras fra Polen som til daglig jobber som sjefsommelier på Launceston Place Restaurant i London tok andreplassen foran Julia Scavo og David Biraud, som delte tredjeplassen.

Norske Henrik Dahl Jansen fra Bølgen & Moi i Kristiansand endte på en 19.plass, mens svenske Robert Andersson kom på 6.plass.

Anbefalte videoer

Kommentarer

Nattestengt 2300-0700: Debatten i DN er stengt mellom klokken 2300 og 0700. Vi ønsker deg velkommen tilbake.