– Du kjenner lukten fra Middelhavet

Tekst

Vil du få varsel hver gang Gøril Sæther publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Lær deg en enkel, velsmakende klassiker fra Middelhavet.

Saus Vierge betyr jomfrusaus. Den lages av tomat, hvitløk, oliven og basilikum, som sender sanseapparatet på ferie til Middelhavet, men den viktigste ingrediensen er den som har gitt navn til sausen: Extra Virgin olivenolje.

Sausekspert. Jostein Medhus er kokk ved Kulinarisk Akademi og manager for Kokkelandslaget.   

– Her er jo en god virgin-olivenolje egentlig en stor del av sausen. Dette er en typisk middelhavssaus som passer fint til helstekt fisk rett fra grillen, slik den ofte serveres rundt Middelhavet, sier Jostein Medhus, kokk ved Kulinarisk Akademi.

– Den passer også perfekt til annen sjømat og pannestekt eller grillet fisk.

På forhånd diskuterer Medhus og kokkekollega Kristian Rønnestad om det er nødvendig å fjerne skinnet på tomaten først.

Les også:

– Ingen smaker forskjell uansett, så det går også an å beholde skinnet på, konkluderer de.

Saus Vierge kan serveres lett oppvarmet eller kald. Det er lov å gjøre sin egen vri, for eksempel tilsette mer hvitløk.

Sommerens fiskemåltid. Helstekt fisk servert med Saus Vierge (jomfrusaus).  

-
+

Saus Vierge

  • 1dlekstra virgin olivenolje
  • 1stkplommetomat
  • 1sssorte oliven uten sten
  • 1sshakket basilikum
  • 1sssjalottløk
  • 1fedd hvitløk
  • 2sssherryeddik

Slik gjør du

  • Tomaten deles i 4 og ta ut kjernen, kutt så i terninger.
  • Tørk tomatkjøttet på papir, del oliven i biter og grovkutt basilikum.
  • Finhakk sjalottløk og hvitløk.
  • Lun opp olivenolje i en kjele, ha i alle ingrediensene like før servering og smak til med salt, pepper og evt mer eddik.

 

Anbefalte videoer